2 : 1
HELSINKI - CRVENA ZVEZDA

Strelci: Dalstrom u 46, Riski u 90+1 – Jovančić u 56.

U revanšu drugog kola u kvalifikacijama za Ligu šampiona finski prvak pobedio s 2:1, ali mu to nije bilo dovoljno da ode dalje jer su “crveno-beli” došli u Helsinki s 2:0 od kuće.

Helsinki: Rudakov, Alho, Obilor, O´Šonesi, Rafinja (od 66. Filjo), Para Sinistera (od 75. Vaenaenen), Kairinen, Riski, Dalstrom, Mensah, Tarasov (od 46. Vajrinen). Trener: Koskela.
Zvezda: Borjan, Stojković, Babić, Milunović, Rodić, Jovančić, Kanjas (od 88. Degenek), Ben, Marin, Jevtović (od 75. Ivanić), Boaći (od 55. Pavkov). Trener: Milojević.

Kad Zvezda drži vrapca u ruci, onda joj i ne treba golub na grani, a tako joj se neretko desi da i taj vrabac počne da se migolji iz njenih šaka. Tako je naš šampion delovao u uzvratnoj utakmici na stadionu Helsinškog gfudbalskog kluba (HJK) koji nosi ime po vodećoj švedskoj telekomunikacionoj kompaniji (“Telija”).

“Crveno-beli” su u prvom poluvremenu ostvarili ono što je njihov trener Milojević zamislio. Otišli su na predah s 0:0. Gol nisu primili, a s obzirom na beogradski rezultat nisu morali ni da ga daju iako je Ben imao najizgledniju šansu u prvom delu.

Samo što je počeo drugi – Helsinki je prepolovio zalihu našeg prvaka s “Marakane”. Nada njegovih navijača, a strepnja Zvezdinih trajala je desetak minuta. Kamen sa srca je pao kad se zatresla mreža iza leđa golmana Rudakova. Jovančić se pravovremeno neprimetno ubacio u šesnaesterac, ali ne bi ta njegova dovitljivost bila dovoljna da ga Marin nije uočio. Poslužio ga je po zemlji kao na tacni i to je bilo pola gola.

U istoriji Zvezdinog učešća u evrokupovima biće zapisano da je u Helsinkiju izgubila i drugi put (1:0 u prvoj utakmici u Kupu pobednika kupova 1997). Stojković kao da je već glavom bio u svlačionici kad je Riski većom odvažnošću došao do lopte pre Zvezdinog desnog beka. Borjan je bio nemoćan oči u oči s njim.

Iduće nedelje, 6. ili 7. avgusta, Zvezda će, gotovo je sigurno, dočekati šampiona Danske u prvom meču sledećeg kola. Revanš je nedelju dana zatim. Kopenhagen ima 2:0 iz gostiju kod velškog Nju Sejntsa pa bi revanš trebalo da bude formalnost.

90+1`: 2:1 – Stojković je zaspao na desnoj strani, valjda očekujući da sudija što pre odsvira kraj. Riski je odvažnije od njega krenuo na loptu, a čim je stekao prostor za udarac, Borjan je bio matiran.

84`: Ivanić je dobio malo jači pas pa nije stigao da prevari golmana Helsinkija koji mu je pravovremeno ušao u pokušaj vrhom kopačke.

View this post on Instagram

1-1 Jovančić! ??⚪? #fkcz

A post shared by My Red Star (@my_red_star_) on

56`: 1:1 – Jovančić se našao na pravom mestu pošto odbrana domaćina nije obratila pažnju na njegovo ubacivanje. Kad je primio loptu u kaznenom prostoru, koju mu je sjajno uputio Marin, načinio je samo korak, a onda je neodbranjivo pucao iznad golmana.

55`: Pavkov umesto Boaćija.

Borjan će nastaviti meč posle lekarske intervencije, a bila je bojazan da je njegova povreda u sudaru s igračem Helsiknija ozbiljnija.

46`: Samo što je počelo drugo poluvreme, Helsinki je prepolovio Zvezdinu prednost iz prve utakmice. Dalstrom je strelac pošto je Rodiću oteo loptu, a zatim je varkom tela stvorio sebi prostor za šut iz kaznenog prostora pošto Babić to nije mogao da prati.

Završeno je prvo poluvreme. Zvezda ostvaruje ono što je Milojević zacrtao.

40`: Babić u poslednji čas sprečava da lopta dođe igraču Helsinkija na zicer.

32`: Marinov udarac s desetak metara je izblokiran u poslednji čas. Zvezdin kapiten je fintom tela stvorio prostor za šut.

28`: Dobar i nezgodan šut igrača Helsinkija koji je Borjan ukrotio jednom rukom.

20`: U poslednjih nekoliko minuta Zvezda je angažovana pred golom finskog prvaka.

View this post on Instagram

#hjk #championsleague

A post shared by Petteri Auvinen (@petsku_a) on

15`: Marin je loše centrirao iz slobodnog udarca s leve strane. Odbrana Helsinkija je lako otklonila opasnost.

12`: Umalo da Ben dovede Zvezdu u vođstvo. Upotrebljivo je oštro centrirao levi bek Rodić, a Ben je zahvatio loptu glavom poslavši je pored stative.

8`: Ben je bespotrebno načinio prekršaj na dvadesetak metara od svog gola, dajući priliku Helsinkiju da se oproba iz slobodnog udarca. Šut je završio preko prečke, bezopasno po Borjana.

Utakmica je počela. Zvezda je u sivoj garnituri dresova za mečeve u gostima.

Fudbaleri Zvezde su se pre utakmice zajednički fotografisali u majicama s napisom “Bakula, uz tebe smo”. To je njihova podrška saigraču Branku Jovičiću, koji je operisan zbog složene povrede.

Zvezdin trener Milojević se opredelio za sledeći sastav: Borjan, Stojković, Milunović, Babić, Rodić, Jovančić, Kanjas, Ben, Jevtović, Marin, Boaći.

U odnosu na meč u Beogradu pre sedam dana u startnoj postavi nema Jovičića, koji je operisan zbog teže povrede, i Ivanića. Zamene su im odgovarajuće: Kanjas debituje u Evropi, a Jevtović je na “Marakani” ušao u igru u drugom poluvremenu baš umesto Ivanića.

Uspešniji, sasvim je izvesno, igra u sledećem kolu s Kopenhagenom. Danski šampion večeras u uzvratnoj utakmici dočekuje Nju Sajnts, a iz prvog meča protiv velškog tima, koji igra na stadionu u Engleskoj, doneo je 2:0. Zvezda bi bila domaćin u prvom duelu 6. ili 7. avgusta, a revanš je posle nedelju dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here