Rade Prelić
Dragoceno priznanje: Rajko Dobrosavljević i Aleksandar Vučić

Godina 2020. za humanitarnu organizaciju Stara Raška započela je više nego uspešno. Februar je doneo mnogo radosti njenim članovima i pružio im podstrek da nastave da rade naoružani elanom i posvećenošću.

Povodom Dana državnosti, 15. februara, na Sretenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Staru Rašku zlatnom medaljom za zasluge u oblasti humanitarnog rada. Ova organizacija proslavlja 20. rođendan, pa je Sretenjski orden došao kao kruna njihovog rada. Ovo priznanje je primio predsednik organizacije Rajko Dobrosavljević.

– Dobijeno odlikovanje čini čast i zadovoljstvo svima u Staroj Raškoj, ali je ujedno i velika obaveza za budućnost. Zlatna medalja je snažan motiv za širenje organizacije kako bismo mogli još više da pomognemo i darujemo onima kojima je pomoć najpotrebnija – istakao je Dobrosavljević.

Osnivač organizacije Vojin Vučićević je istakao da Stara Raška nije ista pre i posle odlikovanja.

– Prestižno priznanje jesu čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost i obaveza za organizaciju – rekao je Vučićević.

Vojin Vučićević

Tokom protekle nedelje ova humanitarna organizacija održala je i godišnju skupštinu, tradicionalno u opštini Novi Beograd, ali i proslavila slavu Sveti Simeon Mirotočivi. Svetkovini su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Uprave za vere, Ministarstva odbrane, pravde, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Raške oblasti, ali i mnogi drugi.

Predsednik opštine Nova Varoš Rade Vasiljević istakao je da je Stara Raška uvek bila uz svoj narod.

– Kad god je bilo teško, Stara Raška je bila tu. Davali su nam mnogo i na tome im hvala. Čestitam im na Sretenjskoj medalji i uspehu koji su postigli za prethodnih 20 godina – rekao je Vasiljević.

Tokom skupštine dodeljena je i novinarska nagrada “Gordan Ranitović” istoričaru i publicisti Slavoljubu Pušici, direktoru Muzeja u Prijepolju, kao i sedam novčanih nagrada za najuspešnije studente iz Raške oblasti.

– Hvala Staroj Raškoj što je prepoznala i vrednovala naš trud i rezultate koje postižemo. Nagrada za nas predstavlja stimulans, a za naš zavičaj investiciju da se i znanjem zavičaj može učiniti lepšim i boljim – rekao je nagrađeni student medicine Vojko Mišević iz Prijepolja koji ima prosečnu ocenu 10.

Gromoglasni aplauz na kraju ovogodišnje skupštine oslikao je više od bilo kog govora o tome koliko ova organizacija zaslužuje poštovanje zbog svog delovanja u oblasti humanitarnog rada.

Proslavili Svetog Simeona Mirotočivog

Na hiljade dobrotvornih akcija

Posmatrajući procese devedesetih godina prošloga veka koji su se događali na prostoru Raške oblasti – raspad SFRJ, građanski rat u okruženju, ekonomske sankcije uvedene Srbiji, galopirajuća inflacija i bombardovanje Srbije 1999. godine, uništena privreda, nezaposlenost i pad kupovne moći – koji su doveli ljude u beznađe, grupa Raščana u Beogradu odlučila je da 17. aprila 2000. osnuje humanitarnu organizaciju za Rašku oblast, koja će pružati pomoć tamo ugroženom stanovništvu. Ta posvećenost Raškoj oblasti, svetoj srpskoj zemlji, kolevci srednjovekovne srpske državnosti i duhovnosti i danas traje.

Osnovni ciljevi i zadaci organizacije su poboljšanje uslova za život i rad ugroženog stanovništva Raške oblasti; pospešivanje njegovog ekonomskog, socijalnog, društvenog, demografskog, kulturnog, duhovnog i svakog drugog razvoja; i zaustavljanje njegove migracije. Iza njih su hiljade humanitarnih akcija, porodica u čije su domove uneli radost, bolesnih koji su otišli na lečenje, kulturnih manifestacija koje imaju za cilj očuvanje srpskog identiteta.

Oproštajni govor

Za Vojina Vučićevića, predsednika Upravnog odbora i osnivača organizacije, 20. jubilarna skupština bila je posebna. On je odlučio da je vreme da se povuče sa svoje funkcije, i mlađim snagama pruži priliku da nastave da grade ono što je on stvorio.

– Ovo je moje poslednje obraćanje u funkciji predsednika Upravnog odbora. Na kraju te funkcije i uloge srdačno se zahvaljujem na bezrezervnim podrškama Upravnom odboru i meni lično. Hvala za sve aplauze prethodnih 20 godina koje ste mi upućivali u ovoj sali. Hvala i donatorima koji su prepoznali ciljeve i zadatke Stare Raške i uz vrednovanje autoriteta moje ličnosti 20 godina davali donacije. Neizmerno hvala mojim saradnicima, bez čije iskrene podrške ja ne bih večeras stajao ovde pred vama ushićeno i ponosno. Ostalo je iza nas 20 godina ogromnog rada i velikih rezultata. Svi su jedinstveni u oceni da je za takve rezultate moja zasluga najveća. Na to ja odgovaram – rezultati su toliko veliki da ne mogu pripadati jednom čoveku. To su naši zajednički rezultati, budimo svi ponosni na njih – rekao je Vučićević.