Srpska duhovna ambasada

0

Nastava je subotom: Učitelj sa učenicima i roditeljima
 

Novoizabrani Crkveni odbor je pre skoro godinu dana kao svoj glavni cilj odredio očuvanje nacionalnog identiteta. Za takav rad bio je neophodan odgovarajući prostor. Njega je posle adaptacije crkvenoj opštini uz mesečnu kiriju predao grad Feldkirh.
 

– Crkveni centar se nalazi u centru grada Feldkirha, u ulici Johanitergase
broj 4. Prostire se na oko 100 kvadratnih metara – rekao je Dalibor Balta, predsednik Crkvenog odbora.
 

Kako je objasnio, centar ima tri prostorije koje mogu da se koriste za seminare, kao i za probe crkvenog hora. Centar se trenutno finansira isključivo iz dobrovoljnih prihoda.

 

Crkveni centar u Feldkirhu
 

 

– Cilj odbora je da se vremenom, kao što je to već naš sveštenik Mile Mijić najavio, centar pretvori u pravoslavnu, duhovnu i kulturnu ambasadu. Procenjujući prve reakcije vlasti, na pravom smo putu to i da ostvarimo. Crkveni centar je dostupan svim vernicima posle svakog bogosluženja – objasnio je on.
 

Deca uče ćirilicu

Srpska učionica je posvećena i najmlađima, a nastavni program je izrađen po preporuci Ministarstva prosvete Republike Srbije, koji je prilagođen lokalnim uslovima. Cilj nastavnog programa je pravilan izgovor glasova, povećanje fonda reči i učenje ćirilice. Učitelj je profesor filozofije i sociologije Neven Trobonjača iz Bregenca, a učenici su trenutno Luka i Filip Brajković, Aleksandar Ostojić, David Milojević i Stefan Mijić. Nastava se održava subotom od 10 do 11 sati.

Kada je reč o Srpskoj učionici, Balta je rekao da se radi o edukativnom projektu namenjenom pravoslavnim Srbima svih uzrasta.
 

– Trenutno se obavlja veronauka za odrasle. Nastava se odvija najčešće iz dva dela. Jedan se odnosi na istoriju hrišćanstva, Stari i Novi zavet, raskol u hrišćanskoj crkvi i drugo. Drugi deo se odnosi na srpsku hrišćansku tradiciju i njene crkvene obrede. Na primer, kako se pravilno priprema i slavi slava i ostalo. Predavanja se održavaju svake subote u 17.30. Reakcija naših vernika na takvu ponudu je od prvog predavanja veoma pozitivna – ističe Balta.
 

On se u ime Odbora Crkvene opštine zahvalio svim učesnicima koji podržavaju crkvu.
 

– Kroz Srpsku učionicu ćemo upoznati našu veru i način rada crkve na pravilan način. Upoznaćemo šta to znači biti istinski pravoslavac i kako to na najbolji način da objasnimo našoj okolini. Kroz učionicu će naši potomci u Forarlbergu zadržati srpski jezik i pismo. Odluka svakog pojedinca je lična i slobodna da li će iskoristiti priliku ili ne – rekao je Balta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here