Srpska filharmonija očarala publiku

0

Koncert u Šafhauzenu
 

Gotovo svi koncerti su bili popunjeni do poslednjeg mesta i publika je bila oduševljenja njihovim nastupima u gradovima Visp, Fribur i Šafhauzen u Švajcarskoj, kao i u Filingenu, Štutgartu, Tibingenu i Vormsu u Nemačkoj.

 

Kontakt s publikom

– U svim evropskim zemljama koje je Beogradska filharmonija posetila do sada, kontakt sa publikom je uvek vrlo neposredan. Odlasci na koncerte su uobičajeni deo tamošnjeg načina života. Oseća se da je publika vrlo saživljena sa nastupom, samim tim veoma upućena u strukture kompozicija i kvalitet izvođenja. Polaskani smo punim salama pogotovo u Štutgartu, koji važi za jedan od glavnih muzičkih centara u Nemačkoj – kazao je član orkestra Mihailo Samoran.

Uživala je ne samo publika već i kritičari koji su u više navrata pohvalili nastupe muzičara Beogradske filharmonije pod upravom maestra Muhaja Tanga.

 

Beogradska filharmonija se pred oko 6.000 ljudi u sedam dana predstavila raznovrsnim repertoarom. Solisti na turneji su bili Valerij Sokolov violina, Ingolf Vunder klavir i Radek Baborak horna. Najbolja poseta bila je u Štutgartu, preko 1.900 posetilaca. Mnogi naši građani su došli i sa zadovoljstvom pozvali svoje nemačke prijatelje koji vole i cene klasičnu muziku.

– Već na početku posle izvođenja "Igara iz Galante" se jasno videlo koliko su i orkestar i dirigent izvanredni. Imala sam utisak da dirigent ima u vidu svaki pojedinačni instrument, svakom izvođaču se lično obraća. Fantastična rezolucija, svaki pojedinac se razaznavao. Pri tom niko nije štrčao – izjavila je Zorica Papadopolos, dugogodišnji naučni radnik na Univerzitetu u Tibingenu, koja se takođe bavi muzikom.

Ona je dodala da je bila oduševljena i izvođenjem "Slika sa izložbe" Musorgskog.
– Toliko je dobro zvučalo da mislim da u životu nisam čula bolje izvođenje te kompozicije. Na primer, Kenedi je izvodio Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", tako da posle njega niko pametan to ne bi trebalo da svira. E upravo tako je naša filharmonija izvela Musorgskog – oduševljeno je prenela Zorica.

Sanja Ilić iz Štutgarta naglašava da su svi njeni prijatelji Nemci posle koncerta u Štutgartu rekli da odavno nisu čuli tako dobar orkestar i da će nastojati da ih slušaju i u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here