Srpska lepota na Vazenu

0

Publika je bila oduševljena za njih novim nošnjama koje su nosili naši mladi članovi
 

Bad Kanštatski vašar ili Vazen se ove godine održava 169. put a osnovan je 1818. godine. Igrači Sloge iz Štutgarta su prvo srpsko društvo koje je uspelo da se ubaci u svečanu povorku u kojoj je ove godine učestvovalo 105 udruženja pretežno iz Nemačke i iz Baden-Virtemberga gde su Švabe ali je bilo i udruženja iz Evrope i drugih delova sveta.

– Organizatori su nam poverili zadatak da pokažemo srpsku kulturu i stare nošnje i odela. Pored nas učestvovale su brojne grupe iz Brazila, Francuske, Portugalije i okruženja. Ponosni smo na srpstvo i Srbe koji imaju šta da prikažu. Uz šetnju, igru i pesmu delili smo naše vino Vranac. Publika je bila oduševljena za njih novim nošnjama koje su nosili naši mladi članovi – rekao je predsednik društva Tomislav Toma Sofranić.
U velikoj povorci sa 35. 000 učesnika Sloga je imala pravo na 30 učesnika. Defile pored predstavnika mnogih udruženja sačinjavalo je i 50 kočija. Jedna od glavnih atrakcija su svečano okićeni i dobro ugojeni konji koji dovoze na zaprežnim kolima, ogromne bačve piva, koje je i glavno piće ovog vašara.

– Uspeli smo ponovo po ko zna koji put u novije vreme da pokažemo i lepotu naše zemlje – podvukao je predsednik i dodao da je veoma ponosan na sve članove, a posebno na omladinu koja u Nemačkoj, živi, školuje se, radi i pri tom svim srcem voli svoju Srbiju i ceni i poštuje tradiciju i kulturu i nema prepreka da to iskreno pokaže svojim vršnjacima.

 

Otvorena i ova vrata

– Kao prvi čovek društva najsrećniji sam u ovom trenutku jer smo uspeli da otvorimo i ova vrata. Lepo smo dočekani i prema nama su se ponašali veoma ljubazno i na kraju smo dobili i mesto u šatoru Dinkel Lakera -Klausa. Delili smo flajere na kojima mogu da nas vide dok probamo pa i da nam se pridruže a treći program nemačke televizije SWR3 je snimao našu šetnju. Hvala mladima i članovima kao i redakciji "Vesti" na podršci – istakao je predsednik Tomislav Sofranić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here