Srpska policija po meri NATO

0

M. Karović
Po američkom modelu: Pripadnici policije
 

– Dr Votkins perfektno razume zapadnu varijantu srpskog jezika. Otac mu je Britanac, a majka Hrvatica. Iz nekih dokumenata u aferi Vikiliks može se zaključiti da su ga Amerikanci koristili kao obaveštajni izvor – kažu u ovom sindikatu.

Kako "Vesti" saznaju u MUP-u Srbije, Votkins je angažovan pre nekoliko meseci da savetuje ministra Stefanovića.

Reformisao i vojsku

Prema informacijama policijskog sindikata, Votkins je učestvovao u reformi Ministarstva odbrane.
– Zapad je imao nameru da Vojsku Srbije što više svede na ceremonijalnu funkciju, kako ne bi predstavljala ozbiljan bedem odbrane, već izvor topovskog mesa za buduće aktivnosti NATO-a u svetu a dr Votkins je bio sprovodilac njihovih planova – kažu u ovom sindikatu.
 

– Kada je došao u ministarstvo niko nije znao ko je i odakle on. Kako smo mi saznali, njegov zadatak je da pravi nacrt sistematizacije MUP-a Srbije i savetuje ministra Stefanovića o izmenama Zakona o policiji. On bi prema tome trebalo da reformiše srpsku policiju – kažu izvori "Vesti" iz MUP-a Srbije.

Votkins je prvi angažman u MUP-u Srbije imao januara prošle godine. Dobio je zadatak da pomogne ministru policije na razvoju sektora informacionih tehnologija i elektronske uprave, odnosno na projektu koji je još u toku. On je i ranije bio angažovan na različitim poslovima u regionu Balkana, a član je i Atlantskog saveta Crne Gore. Objavio je nekoliko publikacija, među kojima je i "Pokretanje Kosova napred". U njoj se razmatraju mogućnosti za "rešenje pitanja kosovskog odvajanja od Srbije".

– On navodi da međunarodni faktori treba da odrede korake i da se odmaknu od političke i lobističke retorike ka onoj koja preferira pitanja legalnosti, uz zadržavanje međunarodnog poretka kao glavnog zajedničkog imenitelja – piše, pored ostalog u Votkinsovoj biografiji.

Votkins je karijeru počeo 2000. godine u Direkciji za komunikaciju i odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije i finansija Velike Britanije, da bi potom prešao u misiju Oebs u Jermeniji. Kasnije prelazi na mesto šefa jedinice za strateški razvoj policijskih snaga u misiji Oebs u Srbiji.

"Postavljanje Votkinsa na funkciju reformatora Ministarstva unutrašnjih poslova predstavlja definitivnu potvrdu da su se srpske vlasti opredelile za približavanje NATO, sa krajnjim ciljem da se u njega uključe, kažu u Sindikatu srpske policije.
 

Pohvale Dačićevim saradnicima

Votkins se pominje i u jednoj od depeša koje je napisao tadašnji ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, a objavljene su na Vikiliksu. Manter je u ovoj depeši iz 2008. godine pohvalno govorio o potezima i nameri za reformama tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića.
"Votkins vidi Dačićeva imenovanja u policiji kao pozitivna. On hvali imenovanja Branka Lazarevića za šefa kabineta i Suzanu Vasiljević za šefa biroa za saradnju sa medijima, uprkos tome što se mogu čuti sumnje da neki od Dačićevih savetnika nisu eksperti za policiju", referisao je ambasador Manter iz Beograda Stejt departmentu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here