Tanjug
Karen Donfrid

Američki zvaničnici iznose laži o sastancima sa predstavnicima institucija BiH s očiglednom namerom da za sve loše u BiH optuže Republiku Srpsku i označe je kao faktor nestabilnosti. Ovo je poruka iz Banjaluke nakon što je pomoćnik državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid navela da rukovodstvo Repubike Srpske želi da sruši BiH, a senator Kris Marfi, koji je od 19. do 23. aprila zajedno sa senatorima Džin Šejhin i Tomom Tilisom posetio Balkan, objavio na svom blogu da su članovi Predsedništva BiH na sastanku s njima više bili zainteresovani za međusobnu svađu nego za stvarni dijalog.

Zvaničnici Srpske poručili su da nisu tačne tvrdnje Donfridove da se Banjaluka zalaže za poštovanje ustava BiH.

– Republika Srpska ima pravo da dobije sva svoja ovlašćenja koja joj pripadaju Ustavom i sve ono što je učinjeno u međuvremenu mimo Ustava mora da bude stvar diskusija među nama, u čemu se i Donfridova složila – navode zvaničnici Srpske.

Dodaju da im je žao što je došlo do različite interpretacije sastanka.

– Jasno je rečeno da Republika Srpska nema nijedan plan, niti jedan dokument koji bi potvrdio tvrdnje Donfridove koje je očigledno pokupila u političkom Sarajevu i dobila od svojih saradnika koji već dugo godina rade u BiH protiv interesa Republike Srpske. Razgovor koji smo vodili nije mogao da bude osnov za zaključivanje koje je ona kasnije iznela u javnosti i mislim da su puni spekulacija, da nisu tačni. Zabrinjavajuće je da je neko s tako visokog političkog nivoa spreman da interpretira sastanak na način na koji se on nije odvijao – navode iz Banjaluke.

Ističu i da nikakve svađe niti vređanja nije bilo na nedavno održanom sastanku između članova Predsedništva BiH sa američkim senatorima.

– Tražili smo da se uvaži naš stav – ističu zvaničnici Srpske, koji smatraju da se to može uraditi dogovorom i konsenzusom, a ne nametanjem sa strane.

Marfi je, međutim, bio vrlo žestok.

– Sedeli smo otvorenih usta dok su se oni međusobno “častili” uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori s istim problemima s kojima se i BiH bori – obe naše nacije su multikulturalne i dele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje – naveo je Marfi.

Neće biti rata

Marfi je naveo da je “u poslednje vreme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba, izvršna vlast zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke”.

– Protivnici smo bilo kakvog sukoba i nikakvog rata u BiH nema ni na vidiku – poručuju iz Banjaluke.