Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je na uslovljavanje SDA i to jezikom koji i Bakir Izetbegović najbolje razume.

Dodik je najavio da će, zbog insistiranja SDA da se pre formiranja Saveta ministara usvoji godišnji plan za pristupanje NATO (ANP), i on postaviti uslov da se odstrane sve strane sudije iz Ustavnog suda BiH, piše Sputnjik.

Sud „čuvaju“ Bošnjaci

Dodik je ponovio da su SNSD, čiji je lider i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se sa tim saglasio HDZ, ali da je bošnjačka politička reprezentacija, okupljena oko SDA, počela taj proces da uslovljava nastavkom puta prema NATO, što je za Srbe neprihvatljivo.

Analitičar iz Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski kaže da je cilj RS da se stvari vrate na izvorni Dejton, što bi značilo da se poštuje odredba po kojoj su strane sudije imale petogodišnji mandat, a što se ignoriše. Po njegovim rečima, sprovođenje te odredbe već godinama sprečava bošnjačka strana, zbog čega sud deluje kao politički instrument visokog predstavnika i SDA.
– Dodikov zahtev u vezi sa sudom nije najbitniji za RS, ali bih ga tumačio kao odgovor na ucenjivačku politiku koju vode bošnjački deo i hrvatski član Predsedništva BiH prema RS – kaže Deđanski za Sputnjik.
On ističe da sada nema mogućnosti da se sa Bošnjacima razgovara drugačije nego što je to učinio Dodik:
– Ako oni krše Dejtonski sporazum tako što sprečavaju faktički da se formira vlast na nivou BiH i RS ima pravo da traži da se Dejton poštuje u svom izvornom obliku – kaže Deđanski.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime