Srpska veza u Brazilu

0

 

 

Reprezentacija Srbije nije učestvovala na Mondijalu u Brazilu, ipak, dvojica Srba imali su značajnu ulogu u Rio de Žaneiru, uoči polufinalnih mečeva SP. Organizacija " Streetfootballworld" čije je direktor i jedan od osnivača Vladimir Borković (Pančevac iz Berlina) priredila je ovih dana seriju fudbalskih akcija u Riju. Akcenat u projektu je naglašavanje socijalne dimenzije najvažnije sporedne stvari na svetu. A Borkoviću se pridružio, naravno, Dejan Rambo Petković.
Pred decom Brazila i mladim (budućim) liderima iz raznih krajeva sveta bio je "najbrazilskiji Srbin" kako su Ramba najavljivale medijske ekipe iz Brazila u izveštajima sa događaja u dvorištu Muzeja Republike, u jednom od lepših parkova Rio de Žaneira.
– Dejan je družeći se sa mladima iz Rija pokazao da je legenda i van stadiona. Ono što smo ovde doživeli je neki pomalo neverovatan spoj. O interakciji sa publikom najbolje govore pitanja koja su mu mladi postavljali. A potom su njegovi odgovori bili puni mudrosti koju, možda, ne očekujemo od fudbalera. Dejan je nekoliko puta naglasio da dolazi iz Srbije i da misli kako je uzeo najbolje od srpskog i brazilskog naroda i to spojio u sjajnu mešavinu – utisak je Vladimira Borkovića.

Učesnici akcije sa Rambom Petkovićem
 

Rambo je prepoznatljivim šarmom i šeretskim pristupom, zaista, opustio publiku. Posebno se našalio kad je mikrofon za pitanje uzeo mališa koji se zove Ronaldo…
– Ali moraš da naglasiš koji si Ronaldo – zatražio je Rambo i pojasnio molbu: – Jel" si Ronaldo Fenomeno? Ili si Kristijano Ronaldo?
Mališa je umalo poleteo od sreće što tako može da ćaska sa Pećijem, kako Petkovića zovu Brazilu…
– Uspeo je da zaintrigira mlade da mu postavljaju i pitanja koja nisu direktno vezana za fudbal. Zanimalo ih je šta Dejan voli, šta mu znači u životu jer njima je bitno i to da saznaju. Jer, mnogi od njih neće postati profesionalci u fudbalu. Postoje, međutim, druga zanimanja gde bi mogli da budu uspešni profesionalci. Dao im je stimulans upravo za ono za šta se organizacija " Sportfoootballnjorld " zalaže, da se uvek i u svemu pruži maksimum kako bi se ostvarili potencijal i talenat koji nosite u sebi. Nije obavezno da to bude isključivo u fudbalu – dodao je Vladimir Borković.
Naravno, Dejan Rambo Petković bio je pravi magnet za mlade Brazilce. Osmesi, autogrami, zagrljaji i fotografije po završetku druženja potvrda su da je događaj u potpunosti uspeo.

 

Prava ljubav prema fudbalu
Rambo je i u zaključku, specijalno izrečenom na srpskom jeziku, (iako se "bunio" što mora da menja jezik jer je dva sata pričao na portugalskom) bio više nego efektan:
– Na ovakvim mestima je rođen fudbal. Sećam se fudbala iz mog detinjstva: na ulici, ispred zgrade, na parkingu, ulica protiv ulice pa ko je bolji. Tu je na delu prava ljubav prema fudbalu. I onda sutradan počinjemo da stvaramo snove. Poželimo da budemo igrači. I zaljubimo se u ovaj sport. Eto, fudbal je bio moja prva ljubav i nikad je nisam ostavio…

 

 

Igralo se na male golove
Posle svojevrsnog panela u kome je Rambo odgovarao na brojna pitanja i ceremonije u kojoj je zvanično postao ambasador organizacije " Streetfootballnjorld ", događaj ne bi bio kompletan da nije bilo igre. Igralo se na male golove, "tri na tri". Za početak, da bi se u igru uključila i dvojica slepih momaka iz Brazila, svi igrači pa i Peć imali su povez preko očiju. A lopta je u sebi imala predmete koji je zvukom lociraju. Posle je nekadašnji as Crvene zvezde, Real Madrida i brojnih brazilskih klubova zaigrao i sa devojčicama. Njegova ekipa, naravno, bila je pobednik.

 

 

ZNA SE ZA KOGA RAMBO PETKOVIĆ NAVIJA NA MONDIJALU
Obožavam tog klinca Nejmara
Desetak dana provedenih u Brazilu dovoljno je da Ramba pitamo i za utisak o mondijalskoj varijanti zemlje u kojoj je proveo gotovo deceniju i po života.
– Očekivao sam više od Rija, iskreno. Nadao sam se nekoj brazilskoj dekoraciji na svakom ćošku grada. Možda nisu hteli posle svih onih kritika oko trošenja novca za stadione da se dodatno razmeću oko ukrašavanja ulica, trgova.
Bar su tenzije prošle…
– Bilo je mnogo tenzija, a sad svi pričaju o Nejmaru. Dok im je reprezentacija tu, dok se bori za titulu, energija je drugačija. Oseća se strast…

Red je i mi o Nejmaru da proćaskamo.
– Ja sam njegov veliki fan. Obožavam tog klinca ili majstora, kako god hoćete. Ima samo 22 godine, a fantastičan je igrač. I pored ogromnog fudbalskog znanja veoma je simpatičan, pun pozitivne energije, uvek nasmejan. Mnogo mi je žao što se povredio. Verujem, ipak, da će to biti gas, motiv za njegove saigrače da izvuku maksimum, ali biće im teško.
Kad se podvuče crta na Mondijal pred mečeve polufinala?
– Očekivani kvartet. Polufinalisti su četiri tima koja smo, praktično, svi svrstavali u favorite. Bile su tu još Italija i Španija. I najbolje utakmice bile su u osmini finala, bar ja tako smatram.
Za pehar u finalu boriće se…?
– Ako već toliko navijamo za Brazil da uđe u finale, voleo bih onda da obavezno meč Argentine i Holandije traje 120 minuta, da bi malo umorniji došli na megdan Brazilu…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here