ATAImages
POSLANICI ODLUČILI: Za glasalo 49 od 52 prisutnih

Posle mnogo bure, žestokih optužbi i na kraju napuštanja sednice od strane opozicije, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set zaključaka i jednu deklaraciju koje su postale osnova da u narednih šest meseci Banjaluci budu vraćene sve nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu i bude donet novi Ustav Republike Srpske.

Upućeni u politička kretanja u BiH tvrde da Srpska nije povukla nijedan neustavan i protivdejtonski potez, dok iz zapadnih ambasada poručuju da je pitanju “dodatni korak eskalacije”. Ipak, niko ne govori o sankcijama. To se tumači dugačkim rokom koji je parlament dao Vladi Srpske da pripremi akte kojima će zakoni na nivou BiH koji obuhvataju prenete nadležnosti prestati da važe na teritoriji RS.

– Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svesni da nastavak kretanja ovom slepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, preti stabilnosti zemlje i celog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU – rečeno je u reakciji ambasada SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Delegacije EU u BiH.

Pravnici iz Srpske smatraju da odluke Narodne skupštine Republike Srpske nisu nikakvo rušenje dejtonskog sklopa BiH i nikakav poziv za rat.

– Narodna skupština Republike Srpske donela je odluke iz njene nadležnosti i ona je ustavnotvorno-zakonodavni organ Republike Srpske koji odlučuje o njenoj ustavnoj nadležnosti, ustavnom položaju, naravno, u skladu sa Ustavom iz Dejtona. Odluke nisu nikakvo rušenje Dejtona. Brojne odluke o centralizaciji i unitarizaciji BiH i pokušaji njene političke bošnjizacije su udar na Dejtonski mirovni sporazum – kaže Radomir Lukić, profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Podsetimo, republički parlament u petak uveče usvojio je Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti. Deklaracijom je predviđeno da Vlada u saradnji sa predsednikom Republike pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Zaključcima o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH Narodna skupština zadužuje vladu da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske. U oblasti indirektnog oporezivanja zaključeno je da Narodna skupština Republike Srpske povlači saglasnost da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na Parlament BiH i zadužuje vladu da donese zakon o porezu na dodatu vrednost RS. U oblasti pravosuđa, vlada je zadužena da donese zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Srpske. Takođe, vlada u narednih šest meseci treba da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i parlamentu uputi odgovarajuće zakone iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Za deklaraciju i zaključke glasalo je 49 poslanika, od ukupno 52 koji su prisustvovali glasanju. Protiv su bili poslanici iz bošnjačkih partija, a za su glasali SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i NDP. Opozicioni SDS, PDP, DNS i SPS nisu učestvovali u glasanju.

Ponašanje opozicije izazvalo je buru reagovanja, naročito iz razloga što su lideri SDS-a i PDP-a posle napuštanja sednice gostovali na BN televiziji zajedno sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem koji se pohvalno izrazio o njihovom delovanju.

– Pokazali su kome polažu račune – ocenio je potpredsednik parlamenta Denis Šulić.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je nakon napuštanja sednice da opozicija “ne želi da učestvuje u farsi”.

Komšić zove tužioce

Očekivano, iz Sarajeva su stigla žestoka reagovanja, a predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da pokrene postupak protiv poslanika koji su usvojili deklaraciju i zaključke. Potpredsednik Srpske Ramiz Salkić (SDA) ocenio je da aktivnosti u NSRS podsećaju na delovanje “pobunjenih bosanskih Srba iz 1991. godine”.

Pič kao Eskobar

Iako nema naznaka da će bilo ko snositi sankcije zbog poteza Banjaluke, diplomatska ofanziva Zapada na BiH se nastavlja. U utorak u Sarajevo stiže Stjuart Pič, nedavno imenovani specijalni izaslanik za Balkan i sa sobom, tvrde izvori “Vesti”, ne nosi sankcije, ali sprema pritiske. Naši sagovornici ocenjuju da se retorika Piča prilikom susreta sa zvaničnicima iz BiH neće mnogo razlikovati od one koju forsira američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.