Pixabay
Ilustracija

Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom, Dobrakovo, sprečila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina iz Srbije. U voću je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito dece – chlorpyrifos (hlorpirifos), potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Ovaj pesticid je pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Na pitanje da li ovog opasnog pesticida ima u Crnoj Gori, Đaković je rekao da je strogo zabranjena njegova upotreba, ali je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dve sporne pošiljke, obe poslate iz Srbije.

“Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija – na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno”, pojasnio je Đaković za Portal RTCG.

Kaže da se analize rade na svo konzumno voće – breskve, šljive, nekterine i kajsije.

“Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće”, kazao je Đaković.

3 COMMENTS

  1. ali zato građani srbije bez problema kupuju otrovno voće, povrće, mlijeko, meso… i još ga plaćaju skuplje nego u mnogim zapadnim zemljamw

  2. I treba,prskaju i nije ih briga cija ce deca to da jedu,ja bih im sve oduzeo i unistio,opet ce prodati u srbiji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here