Srpski folklor magnet za publiku

0

– Prošle godine smo konstatovali da ima nerazumevanja i da čak i u prvom i drugom razredu dolazi do rasističkih razmirica, pa smo se stoga priključili projektu "Škole sa hrabrošću – bez rasizma" i umreženi smo u mnoge odgovarajuće odbore u Berlinu – kaže naša zemljakinja Zorica Bimbašić, jedna od dva predsednika Udruženja za podsticaj ove škole.

U Savetu roditelja su razmatrali šta mogu da učine i kako da približe te različitosti.
– Tako smo prošle godine pokrenuli Festival kultura po principu da svaki razred, nezavisno od nacionalnosti pojedinačnih učenika, izvuče jednu zemlju iz šešira i predstavi je kroz nacionalne igre, specijalitete i informacije o toj zemlji. Rekli smo: "Svet je tako veliki i ima puno zemalja, tako da svake godine mogu da se upoznaju nove" – objašnjava naša sagovornica.
 

Besplatan doručak za sve đake

Festival kultura je organizovao Omladinski klub u okviru škole i Udruženje za podsticaj škole koje čini grupa roditelja. Njihov zadatak je prikupljanje donacija i beneficija kroz određene projekte. U školi tako postoji besplatan doručak za sve đake, koji donira poznata nemačka glumica Uši Glas, napominje Zorica Bimbašić, a tu su i sportski programi, sređivanje školske bašte, kupovina knjiga za biblioteku i slično.

Odziv roditelja i dece, ali i školske uprave bio je fantastičan. Prošle godine nije bilo Srbije, kaže naša zemljakinja, ali je zato ove godine predstavljena zajedno sa Rusijom, Amerikom, Australijom, Španijom, Turskom, Grčkom, Libanom, Brazilom, Kolumbijom, Kamerunom i drugim zemljama. Na srpskom štandu su se mogli po simboličnoj ceni kupiti izvrsni slavski kolači i tradicionalni ćevapi u lepinji.

Njena ideja je bila da se kruna u završnici Festivala kultura predstavi srpski folklor i tako je došlo do spontane saradnje sa Srpsko-nemačkom zajednicom u Berlinu i njihovim predsednikom dr Mihaelom Adžićem, koji je zdušno podržao ovu inicijativu. Mladi folkloraši pod upravom Biljane Žugaj-Dinov su kao magnet privukli roditelje i decu, kako zbog lepe srpske nošnje, tako i zbog igara koje ova publika nema priliku često da vidi. Zbog toga su imali privilegiju da izvedu još par numera na bis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here