Tanjug/AP

Ministru bez portfelja zaduženom za dijasporu Đorđu Milićeviću zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac! Milićević je rekao da je tu reč o dvostrukim standardima i aršinima.

– Nama ne dozvoljavaju da se poklonimo srpskim žrtvama i da pritom ne kažemo ništa loše, a drugi sve vreme pokušavaju da proture tezu da smo mi genocidan narod – rekao je povodom ovih dešavanja.

Naređenje s vrha

Ministar je bio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, u Hrvatskoj, na njihov poziv. Posle sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu da oda poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH. Na ulazu u

spomen-kompleks su, međutim, kombi u kojem se nalazio zaustavili hrvatski policajci. Ministar objašnjava da su ih tri policijska automobila dočekala ispred Jasenovca.

– Nije nam bila namera ni da vodimo novinare, ni da dajemo izjave. Želeo sam samo da se poklonim našim žrtvama i položim cveće, ništa više. Da potom napustimo stratište i krenemo ka Srbiji. Rekli su nam da moramo da se vrtimo na granični prelaz Bajakovo – priča ministar.

Upitao ih je za razlog, a oni odgovorili da je to naređenje s vrha.

– Rekao sam im da kada dođu kod nas, svaki zvaničnik Hrvatske može da prošeta bilo gde i ne mora da bude zaštićeno lice. Ni ja nisam tražio da budem štićeno lice, jer su navodno insistirali da sam štićeno lice i da moraju da me zaštite do graničnog prelaza Bajakovo – objasnio je on.

Oštar protest

Upitan ko je tačno dao takvo naređenje, policijski službenik je odgovorio da ne zna da li je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja, a naređenje je jasno: “Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac!”

Ministar Đorđe Milićević je zatim izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen-kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krene prema graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije.

Ovim povodom oglasio se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je oštro osudio potez hrvatskih vlasti da zabrane ministru bez portfelja u Vladi Srbije Đorđu Milićeviću ulazak u kompleks Jasenovac. On je najavio da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiti najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog događaja.

– Sraman je i skandalozan današnji potez hrvatskih vlasti, koje su zabranile ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac – poručio je Dačić, a saopštio MSP Srbije.

Nisam zločinac

Ministar Đorđe Milićević je upitao policijske službenike da bar travom prošeta, da pogleda spomen-obeležje, ali ni to mu nisu dozvolili i rekli da mora odmah da se vrati, da je to naredba.

– Rekao sam, pa čekajte vi nas gledate kao zločince. Ja nisam zločinac. Ja sam samo Srbin koji je došao da se pokloni srpskim žrtvama – kaže on.

Negiranje genocida

Ivica Dačić je naveo da se ovim ponašanjem Hrvatske pokazuje njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i fašističkoj NDH i najavio najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog sramnog događaja.

– Svesni smo da to neće uticati na njihovu politiku, jer ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom – naglasio je srpski šef diplomatije.

Zabrana i za šefa države

Hrvatska je jula 2023. godine zabranila posetu Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kome je bila u planu privatna poseta Donjoj Gradini, Jasenovcu i Pakracu. Tada su se nizale reakcije na obe strane. MSP Srbije je odgovorio protestnom notom koju je ambasada Hrvatske odbila da primi, a MSEP Hrvatske mejlom poslalo notu koja je za Srbiju bila neprihvatljiva. U njoj je, između ostalog, navedeno da poseta visokog predstavnika strane države Jasenovcu ne može biti privatnog karaktera. Ministar za rad Nikola Selaković je tada ukazao da je samo za godinu dana pre toga zabeleženo više od 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju bez ikakvih prethodnih službenih najava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here