Srpski nomadi na Ciriškom jezeru

0

Detalj iz predstave
 

Grupa mladih umetnika iskoristila je originalni splav koji je donet iz Beograda, na kome se odigravaju predstave sa temom razvoja gradova i moderni nomadi u Beogradu i Cirihu.

Prvoj predstavi, prošlog vikenda, prisustvovali su uglavnom Švajcarci. Šta zapravo predstavlja ovaj performans i odakle se rodila ideja o projektu na relaciji Beograd-Cirih jedan od njegovih glavnih aktera, slobodni umetnik iz Beograda Dragan Simeonović, kaže:

– Ponekad je granica između performansa i publike vrlo mala, pa se može reći da je i publika sa svojim reakcijama sastavni deo njega – priča Dragan i nastavlja:

– Ovaj projekat je počeo pre godinu dana. Prvo smo radili predistraživanje, pa istraživanje, onda smo se bavili odnosom Beograda, Zagreba i Ciriha, a na kraju smo rešili da to malo suzimo i ostao je projekat Beograd-Cirih, migracije i sve promene. Moja umetnička branša u Srbiji, ali i ovde, jesu migranti. Mi smo nomadi, trenutno sam ovde, sledeće nedelje bićemo u Bratislavi – veli Dragan.

 

Glumci se poklonili publici
 

– Ono što ja govorim u predstavi je sve isto i u Beogradu i Cirihu, problemi su identični, mada su koncepti življenja različiti, i to se može primetiti u našem performansu.

Dragan kaže da je problem kod nas u Srbiji timski rad, da se svako na svakog oslanja i onda posao ne bude obavljen kako treba, tako da su predrasude koje stoje o nama donekle i tačne, a što su za ovakve predstave zainteresovani više Švajcarci, Dragan objašnjava lošom integracijom mnogih naših ljudi.

– Ideja da napravimo ovaj projekat potekla je od nas kao tima, pre svega od Ive Sanjik i mene – kaže Dragan.

 

Publika prati predstavu
 

– Predstava je bila jako dobra, prikazan je fenomen modernog nomadstva – kratko je prokomentarisao Silvan Rohr iz Ciriha.
 

Odlična saradnja sa diplomatama

– Moram da istaknem odličnu saradnju sa našim konzulatom u Cirihu i ambasadom u Bernu. Bili su otvoreni za sva pitanja i mnogo su nam pomogli – kaže Simeonović.

Transport splava platio Cirih

Splav smo doneli iz Beograda, a njegova cena zajedno je sa transportom stajala je 5 000 evra, koje je platio grad Cirih. Pošto imamo još tri predstve sledeće nedelje, splav ćemo rasklopiti, ostaje do daljeg u Cirihu, a na proleće ćemo raditi još neke predstave po Švajcarskoj, a onda se definitivno vraća za Beograd.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here