Srpski škorpioni u rukama terorista?

0

Kupoprodaja na crno: Mile Novaković
 

Skandal je tim veći, jer je priča o pretnji od islamskog terorizma nikad aktuelnija, a nedavno su podignute optužnice protiv petorice Muslimana, osumnjičenih da su između ostalog planirali i napade na Beograd. Takođe, sve se dešava uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina, koja nosi veliki bezbednosni rizik.

 

Ilegalno tržište

Postoji velika mogućnost da nestalo oružje završi na crnom tržištu. Prema rečima Novakovića, velika količina oružja je i dalje kod Srba, pa je crno tržište još uvek dosta jako.
– Uvek je postojalo jako ilegalno tržište oružja u Srbiji. Ima ga po podrumima, kućama, malo, malo pa se zapleni neka količina, tako da na crnom tržištu još uvek može da se proda veća količina oružja – objašnjava Novaković.

Odmah po otkriću manjka ovog oružja, inače vrlo popularnog među terorističkim grupama u svetu, nastala je prava panika na aerodromu, tim više jer se, prema saznanjima "Vesti" sumnja da nedostaje još veća količina.

 

Kako saznajemo, u magacinu se nalazilo 2.008 komada ovog automatskog pištolja, koje Zastava oružje proizvodi po licenci češkog škorpiona. Srpska fabrika oružja planirala je da ga izveze, ali je kupac u međuvremenu odustao od posla.

– Popisuju se svi predmeti u magacinu kako bi utvrdili šta sve nedostaje. Ovaj magacin ne čuva policija na aerodromu, oni samo prisustvuju dopremanju i slanju oružja, a za sve ostalo zaduženo obezbeđenje aerodroma u kom rade osobe angažovane preko omladinske zadruge ili preko ugovora o delu, a čije plate su vrlo male – saznaju "Vesti" u istrazi.

Beogradska policija je uključena u slučaj i istražuje ko je ukrao oružje, koje će po svemu sudeći završiti na crnom tržištu ukoliko se ubrzo ne nađe.

– Upoređuju se podaci o primljenom oružju i šta nedostaje. Magacin je obezbeđen bezbednosnim kamerama, međutim, na hard-disku su pohranjeni snimci za neko vreme, ali ne za poslednjih šest meseci, od kako je oružje dopremljeno – dodaje izvor "Vesti" iz istrage.

Da je slučaj vrlo neobičan i da ga treba istražiti, jer nestalo oružje može stići i do raznih kriminalnih grupa, slaže se Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije.

– Tek sad kad počne istraga, utvrdiće se da je bilo hiljade nedostataka u čuvanju oružja. Međutim treba sačekati kraj istrage. Čudno je da aerodromsko obezbeđenje čuva magacin i oružje, jer je pitanje koliko su stručni i pouzdani. Nestalo oružje nema samo finansijsku, već pre svega bezbednosnu vrednost. Zamislite šta bi se desilo da neka banda dobije toliku količinu škorpiona – upozorava Novaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here