Srpski tajkun kupuje Podravkine deonice

0

Kapital koji je FIA Grupa spremna da uloži u FIMA Ami nije srpskog porekla, kako se pisalo, već je reč o stranom kapitalu koji dolazi iz Italije i Švacarske.

 

Na temelju tog ulaganja FIA Grupa postaje vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a Podravka se rešava svih nastalih dugova.

 

Namera FIA Grupe u ovom projektu je investiciona, a poslovanje FIA Grupe je komplementarno s poslovanjem Podravke budući da ona preko vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop putem koje bi plasirala Podravkine proizvode na italijansko tržište i time doprinela povećanju tržišta i plasmana Podravkinih proizvoda.

 

Ovo ulaganje u FIMA Ami prvi je deo kompletnog investicijskog procesa, a drugi deo se odnosi na dala ulaganja FIA Grupe u društva Pluris i Validus s naglaskom na ulaganja u turistički i bankarski sektor.

 

Ulaganje u društva Pluris i Validus odvijaće se u dve faze.

 

Prva faza ulaganja podrazumijeva investiranje i vrijedna je 85 miliona evra i odnosi se na provođenje deblokada društava, sanaciju društava iz portfelja i podmirivanje obveza Plurisa i Validusa prema njihovim verovnicima.

 

Druga faza podrazumijeva stabilizaciju poslovanja, s naglaskom na daljnja ulaganja u razvoj poslovanja društava putem dokapitalizacija i izravnih u ulaganja u vrednosti od ukupno 100 miliona evra.

 

Dakle, FIA Grupa u celokupnom investicijskom procesu planira da uloži oko 240 miliona evra.

 

”Nisam nikakav spekulant, nego renomirani međunarodni investitor s ciljem strateškog ulaganja u tržišta u razvoju. Također, iako je ovih dana objavljivano da sam srpski tajkun, želio bih da istaknem da sam državljanin Slovenije i da je kapital italijanskog i švacarskog porekla”, stoji u saopštenju koje potpisuje Ranko Mimović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here