Tanjug

Koronavirus je već iznenadio epidemiologe time što je ostao aktivan i tokom leta, a sada se već uveliko razmatra šta činiti ako se najesen kovid pandemiji “pridruži” i sezona gripa.

Virusolog dr Ana Banko za Nova.rs objašnjava da bi istovremena cirkulacija dva virusa mogla da poveća broj obolelih i onih kojima je potrebno bolničko lečenje, ali da, srećom, protiv gripa postoji vakcina, a pomaže i primena istih zaštitnih mera kakve i sada primenjujemo.

Scenario u kome se na jesen i tokom zime istovremeno borimo protiv sezonskog gripa i koronavirusa u najmanju ruku će predstavljati “veliki izazov” za domaće zdravstvene kapacitete. Utoliko pitanje da li koronavirus i grip “prete” istoj populaciji i kako se pripremiti za takav scenario postaje još aktuelnije.

– Grip je infekcija izazvana virusom influence. Najveći rizik od težih oblika te infekcije  imaju starije osobe preko 65 godina starosti, zatim pacijenti sa hroničnim srčanim, plućnim, bubrežnim, hematološkim, neurološkim i metaboličkim bolestima.

U riziku su i pacijenti sa karcinomom, oboljenjima jetre, kao i trudnice i mala deca ispod pet godina starosti.  Zbog toga se preporučuje vakcina za sve one koji su u riziku, ili su zbog prirode posla u kontaktu sa velikim brojem ljudi – kaže virusolog dr Ana Banko.

Ona podseća da virus influence (izazivač gripa) i SARS-CoV-2, koji izaziva bolest Covid-19, ne pripadaju istoj porodici virusa.

– Oni nemaju isto poreklo, niti sličan genetički materijal. Ovi virusi ne vežu se ni za iste receptore na našim ćelijama. Međutim, i grip i Covid-19 predstavljaju pre svega respiratorne infekcije, pa se na jesen očekuje pojava dve epidemije i teže kliničko razlikovanje pacijenata sa jednom ili drugom infekcijom – naglašava dr Banko.

Ona smatra da je u ovom trenutku najvažnije to što će istovremena cirkulacija koronavirusa i izazivača gripa povećati potencijalni broj obolelih i onih kojima će biti neophodno bolničko lečenje.

– Na sreću, epidemiološke mere koje utiču na smanjivanje širenja Covid-19 važe i za grip. I možda najvažnije, grip se može prevenirati vakcinom – ističe dr Ana Banko za Nova.rs.

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će za predstojeću sezonu biti nabavljeno više od dva miliona vakcina protiv gripa.

– Vakcinu protiv sezonskog gripa moraće da prime svi medicinski radnici, deca do 12 godina, penzioneri, policija, hronični boelesnici, šalterski sluzbenici… – rekao je Vučić i naglasio da se “sudar” korone i gripa mora izbeći po svaku cenu.

Epidemiolozi, inače, računaju sa tim da se grip u Srbiji obično pojavljuje u decembru, da bi u januaru i februaru dostigao maksimum, dok se novi “uspon” koronavirusa očekuje na jesen.

2 COMMENTS

  1. Biće to korona na kvadrat!Znači sve mere se dupliraju, zapravo potenciraju, pa ko voli nek’ izvoli!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here