Youtube/USEmbassy Ankara
Džefri Hovenijer

“Prihvatamo da će Kosovo samo da određuje svoju spoljnu politiku, prioritete i ciljeve. Dakle, Sjedinjene Države su poštovale odluku da se pristane na jednogodišnji moratorijum na osnovu Vašingtonskih obaveza iz 2020. godine i apsolutno je slučaj da je preporuka obema stranama bila da se moratorijum nastavi, jer verujemo da je stvorio veći prostor za olakšavanje dijaloga”, rekao je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Hovenijer je naveo da “i opet, mi dijalog vidimo, ne kao cilj sam po sebi, već kao najbolji način da se ostvari ova vizija koju svi delimo – a to je da vidimo Kosovo kako zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama”.

– Vlada Kosova ima suvereno pravo da donese odluku da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope i oni su to uradili – rekao je američki ambasador na Kosovu.

Na pitanje da li da li Sjedinjene Države i Nemačka koordinišu svoje aktivnosti kada je u pitanju dijalog koji se vodi u Briselu, ambasador Hovenijer navodi da “Sjedinjene Države koordinišu sa mnogim partnerima u vezi sa dijalogom, uključujući Nemačku”.

– Veoma sam zadovoljan naporima koje je nedavno uložio kancelar Šolc da se zajedno sastanu lideri Kosova i Srbije i da vidi da li može dalje da pomogne da se olakša napredak u dijalogu. Imam odličan odnos sa svojim nemačkim kolegom u Prištini, ambasadorom Roudom, koji je aktivno uključen i podržava dijalog, ali isto to bih mogao da kažem i za mnoge druge moje kolege – rekao je između ostalog ambasador Hovenijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here