EPAEFE/MICHAEL REYNOLDS
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za kosovsku predsednicu, istakavši da će sa njom zajednički da radi na vladavini zakona, zaštiti prava manjina i verskih zajednica, obnovi nakon pandemije, uz podršku za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

– SAD će nastaviti da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročno priznanje – kaže se u pismu Bajdena.

Iz kabineta Vjose Osmani su saopštili da je Bajden u pismu pomenuo i dobre odnose sa Prištinom, dugo partnerstvo ukorenjeno na zajedničkim vrednostima, pominjući i ličan odnos porodice Bajden sa Kosovom.

U tom kontekstu, američki predsednik je pomenuo i svog sina Boa, koji je služio na Kosovu i Metohiji u okviru američkih mirovnih snaga, kako se kaže u pismu radi “unapređenja mira, kao i vladavine reda i zakona”.

Dalje u pismu, Bajden je istakao da će sa Osmanijevom da radi na prioritetima koji imaju veze sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, zaštitom prava manjina i verskih zajednica, obnovom od posledica pandemije Covid-19, privrednim razvojem, kao obezbeđivanjem sigurne energetske bezbednosti.

Odgovorio je i na zahtev kosovske predsednice da SAD pomognu vakcinama, na osnovu njenog pisma od 19. marta.

Bajden je istakao da će povećanjem broja vakcina, SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa kosovskom predsednicom radi realizovanja takve težnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here