Analize krvi, snimanja ultrazvukom i skenerom i kojekakvi pregledi mogu da odgonetnu stanje organizma. Ipak, pojedini delovi tela poput usana, stručnjacima takođe mogu da budu prozor u stanje tela.

Usne poput noktiju, kose ili očiju isto tako su pokazatelj pojedinih oboljenja. Njihov izgled može da se menja ako se organizam pobuni.

Promena boje usana može da bude bezopasna ako je posledica obojenog sladoleda, lizalice, ali i krajnje ozbiljan alarm.

Ako je promena boje prisutna duže vremena ili je prate još neki simptomi trebalo bi posetiti lekara. Usne mogu da pomodre ukoliko je slaba prokrvljenost, imate problema sa srcem ili plućima za koji ne znate ili vam je jetra obolela.

Sa druge strane, ako su usne jarkocrvene boje, to upućuje na proširene kapilare. Ta promena može biti znak preteranog rada štitne žlezde, povećanog pulsa i povišenog krvnog pritiska. Bledilo usana je najčešće posledica visoke temperature, gripa, virusa koji je protrčao kroz telo, ali i anemije.

Osobe koje su malokrvne često imaju bleđe usne. Bele mrlje na usnama su promene koje mogu da prikažu gljivičnu infekciju. One su posledica određenih gljivica poput kandide, koje se najčešće razmnože u telu u prevelikom broju nakon terapije antibioticima.

Udarac ili alergija

Otečene usne mogu biti rezultat udarca ili posledica alergijske reakcije. Ako imate natečen jezik, usne vas peckaju, osip na koži ili svrab u grlu, odmah potražite lekarsku pomoć. Ovi simptomi ukazuju na ozbiljnu alergijsku reakciju na nešto što ste pojeli ili ste došli u kontakt sa tim.

Voda i balsam

Ljudi se često pitaju kako izgledaju onda “zdrave” usne. Znalci tvrde da usne treba da budu ružičaste, meke i glatke. Ako imate zdrave usne i želite da ih održavate, obavezno pijte puno vode, koristite labela i balsame za negu i ako primetite neku promenu ne libite se da posetite lekara.