Pixabay

Junetina, svinjetina, jagnjetina i kozje meso spadaju u crvena mesa, koja su ružičasta ili crvena u sirovom stanju i tamnija kad su kuvana.

Crveno meso bogato je esencijalnim hranljivim materijama poput proteina, gvožđa i vitamina B12, a uz to je i vrlo ukusno. Ali, da li ste se zapitali šta se dešava sa vašim telom ako svakodnevno jedete crveno meso?

Dobijate benefite koje donose proteini

Meso poput govedine sadrži obilje proteina. Primera radi, 120 grama mlevene junetine obezbeđuje organizmu 23 grama proteina, što je značajna količina, prenosi “Newsbeast”.

Postoji rizik od skoka holesterola

I dobar i loš holesterol su važni pokazatelji kardiovaskularnog zdravlja. Kako se ova voštana supstanca nakuplja u krvnim sudovima, ona može da suzi prostor kroz koji krv bogata kiseonikom može da putuje, ali i da napravi blokade koje izazivaju srčani ili moždani udar. Nažalost, ukoliko svakodnevno jedete hamburger ili biftek, nećete učiniti sebi uslugu po pitanju holesterola.

Holesterol

Crveno meso je posebno apostrofirano kao krivac za povećanje lošeg holesterola. Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokazalo je da se rizik od koronarne bolesti srca kod ljudi povećava za 18 odsto na svakih 50 grama dodatnog prerađenog crvenog mesa koje pojedu dnevno i za devet odsto na svakih 50 grama neprerađenog mesa.

Mogli biste da se osjećate energičnije

Protein nije jedina nutritivna superzvezda u crvenom mesu. Ono sadrži i vitamin B12 i gvožđe koji igraju važnu ulogu u našem zdravlju. I vitamin B12 i gvožđe su veoma važni za održavanje energije. Nedostatak jednog i/ili drugog može da dovede do umora i slabosti. Ukratko, svakodnevno konzumiranje crvenog mesa moglo bi da odagna osećaj tromosti.

Možete da povećate rizik od raka debelog creva

Još jedan nedostatak navike svakodnevnog konzumiranja crvenog mesa je rizik od povećanja dobijanja raka debelog creva. Brojna istraživanja ukazuju na vezu između veće potrošnje mesa kao što su junetina, svinjetina i jagnjetina i veće verovatnoće pojave ove bolesti.

Ipak, trebalo bi napomenuti da nemaju sva crvena mesa iste efekte na ljudsko zdravlje. Čini se da crveno meso povećava rizik od bolesti, ali prerađeno crveno meso ima još veći uticaj na razvoj raka debelog creva.

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije, crveno meso je klasifikovano kao kancerogen grupe 2A, što znači da je “verovatno kancerogeno za ljude”. Prerađeno crveno meso, s druge strane, klasifikovano je kao kancerogen grupe 1 – supstanca za koju se zna da izaziva rak.

Bićete siti

Proteini su veoma zasitni. Uključivanjem crvenog mesa u svakodnevnu ishranu možete se duže osećati sitim, što može da dovede do stabilne težine. Kombinovanje crvenog mesa sa složenim ugljenim hidratima poput kinoe i zdravim mastima, kao što je maslinovo ulje, može vam dodatno pomoći da održite težinu.

1 COMMENT

  1. Jedno je sigurno ,necu biti gladan i nece faliti dosta toga sto mi je potrebno,naj bolje je nista ne jesti kao
    Dalmatinski konj,prvo postanes mazga pa onda magarac a onda je kraj price

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here