Pexels

Anhedonija je reč koja opisuje smanjeni interes za aktivnosti u kojima je pojedinac uživao, kao i smanjenu sposobnost osećanja zadovoljstva. To je simptom velikog depresivnog poremećaja, ali može biti i simptom drugih poremećaja mentalnog zdravlja. Nemaju svi koji dožive anhedoniju dijagnostikovan problem mentalnog zdravlja.

Koji su simptomi anhedonije?

Dok istraživači još uvek raspravljaju o tome da li anhedonija zaista može da se podeli u kategorije, pojedini izvori sugerišu da se ovaj problem mentalnog zdravlja može odnositi na socijalnu anhedoniju i fizičku anhedoniju.

Socijalna anhedonija često se definiše kao povećana nezainteresovanost za sve aspekte međuljudskih odnosa i nedostatak zadovoljstva u društvenim situacijama. Fizička anhedonija je nemogućnost osećaja taktilnih užitaka kao što su jedenje, dodirivanje ili seks.

Simptomi anhedonije mogu da podrazumevaju:

– socijalno povlačenje

– smanjeno zadovoljstvo proizašlo iz dnevnih aktivnosti

– nedostatak odnosa ili povlačenje iz prethodnih odnosa

– smanjeno interesovanje za prethodne hobije

– gubitak libida ili nedostatak interesovanja za telesnu intimnost

Primeri anhedonije:

Pre ste voleli da igrate fudbal uveče, ali sada više nemate želju za tim ili da komunicirate sa bilo kim iz svoje ekipe.

Kuvanje vam je nekada bio omiljeni hobi, ali sada vas to više ne zanima i ponekad morate da se podsetite da treba da jedete.

Više niste uzbuđeni zbog izlaska s prijateljima.

Osećate se ravnodušno ili distancirano od partnera i imate jako slab libido.

Aktivnost koja vas je pre ispunjavala srećom, poput odlaska na svirku, više ne budi pozitivnu energiju.

Dok anhedonija može da bude znak ozbiljnog mentalnog zdravstvenog stanja, važno je odupreti se samodijagnozi. Ako mislite da možda imate anhedoniju, razgovarajte sa svojim lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje što je pre moguće.

Koji su uzroci anhedonije?

Anhedonija je simptom depresije i šizofrenije, ali je ustanovljena i kod osoba koje pate od hroničnog bola i Parkinsonove bolesti.

Osim toga, može biti uzrokovana i zloupotrebom supstanci (kao što je uobičajeno korišćenje ilegalnih droga).

Jedna važna napomena: anhedonija nije isto što i socijalna anksioznost, koja se odnosi na povlačenje iz društvenih situacija zbog straha od toga kako bi te situacije mogle da se odvijaju. Ako se pojedinac suočava sa anhedonijom, izbegava društvene situacije jer se čini da nema nagrade ili smisla za učestvovanjem.

Koji su činioci rizika za pojavu anhedonije?

Ako vam je dijagnostifikovana depresija ili šizofrenija, postoji povećan rizik od razvoja anhedonije. Ostali faktori rizika uključuju:

– život sa PTS-om usled traumatskog događaja

– hroničnu bolest koja utiče na kvalitet vašeg života

– poremećaj ishrane

Kako se ustanovljava?

Lekar će vas pitati o simptomima i opštem raspoloženju. Takođe može da vas pita da li ste u prošlosti koristili supstance kao što su ilegalne droge.

Vaš lekar može da obavi fizički pregled kako bi utvrdio da li imate ikakvih fizičkih smetnji.

Osim toga, možda će vas uputiti na vađenje krvi kako bi se testirao nedostatak vitamina (kao što je vitamin D) ili problem sa štitnom žlezdom, što bi moglo doprineti simptomima depresije.

Kako se leči anhedonija?

Anhedonija je ponekad zahtevna za lečenje. U mnogim slučajevima lečenje počinje alatima koji vam pomažu u upravljanju problemom mentalnog zdravlja koji verovatno uzrokuje simptome, poput depresije.

Prvi korak u lečenju trebalo bi da bude traženje stručne pomoći. Stručnjak primarne zdravstvene zaštite trebalo bi da bude vaš prvi izbor kako biste isključili medicinski uzrok vaših simptoma. Ako ne nađe nikakve zdravstvene probleme, može vam preporučiti da posetite psihijatra, psihologa ili drugog stručnjaka za mentalno zdravlje.

Stručnjak primarne zdravstvene zaštite može da vas uputi terapeutu ili može da zamoli svoje osiguravajuće društvo da vam pomogne da pronađete nekog.

Kakvi su izgledi?

Nemogućnost doživljavanja zadovoljstva i/ili smanjeno interesovanje za stvari koje su vas činile srećnim mogu da utiču na kvalitet vašeg života. Ne morate da živite s tim osećanjima, a pomoć je dostupna.

Ako ste primetili pad interesovanja za stvari koje su vam nekad donosile radost, obratite se lekaru ili stručnjaku za mentalno zdravlje.

Dobra vest je da kada jednom počnete s lečenjem, trebalo bi da ponovo možete da osetite zadovoljstvo i sreću. Tipično, anhedonija nestaje kada se uzrok reši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here