pixabay.com

Veruje se da mešavina lekovitih biljaka deluje povoljno na organizam.

Rudolf Brojs je bio austrijski naturopata i zagovornik alternativne medicine. Njegove teorije o lečenju bolesti su medicinski osporene i diskutabilne, ali je u narodu postao popularan recept za Brojsov čaj.

Brojsov čaj se priprema od četiri lekovite biljke. U pitanju su žalfija, matičnjak, nana i kantarion.

Žalfija je poznata po tome da uspešno leči probleme sa grlom, jetrom, želucem i nadimanjem…

Matičnjak dobro deluje na naš nervni sistem, čisteći pritom krvne sudove. Pored toga, veruje se da pospešuje uravnotežen rad srca.

Nana daje Brojsovom čaju osvežavajuću notu. Pored toga, uspešno se bori sa problemima nadimanja i gasova, pa oslobađa stomak takvih tegoba.

Kantarion je u ovoj mešavini tu zbog jačanja imunosistema. Takođe, pozitivno deluje na jetru i organe za varenje, pišu Najbolji čajevi.

Kako se priprema Brojsov čaj

Brojsov čaj se isključivo priprema u emajliranoj posudi.

Sipajte 500 ml vode i stavite je da ključa. Zatim u nju stavite kašiku žalfije. Ostavite da ključa tako tačno tri minuta.

Nakon toga sklonite sa vatre. Posle se dodaje po jedan prstohvat svake od preostale tri biljke u ovoj mešavini, a to su: matičnjak, nana i kantarion.

Poklopite tako napravljenu mešavinu i ostavite je da odstoji 10 minuta. Posle toga je vreme da ovaj čaj procedite i da raspodelite u dve posude po 250 ml. Jednu dozu popijte ujutru pre prvog obroka, a drugu možete piti uveče pre spavanja ili pre poslednjeg obroka.

Navodno je ovaj čaj dobar za kardiovaskularne bolesnike, jačanje imuniteta, ostavljanje cigareta, kao i probleme sa želucem.

Ipak, ne treba nikako zaboraviti da za bilo kakvu zdravstvenu tegobu pomoć prvo treba potražiti kod lekara i da lekovi iz prirode eventualno mogu samo da budu dodatna pomoć, svakako ne i jedina terapija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here