Pixabay.com
Grmljavina i kiša se sručili na Čačak

Tokom grmljavine, trebalo bi da se pridržavate određenih uputstava kako biste zaštitili svoj život i zdravlje. Na primer, Uprava civilne zaštite u Hrvatskoj savetuje građanima da izbegavaju sve aktivnosti na otvorenom tokom nevremena.

Preporučuje se da zatvorite prozore i vrata, kao i da se držite dalje od prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

Takođe, u ovom periodu treba izbegavati tuširanje i kupanje. Neophodno je isključiti električne i klima-uređaje. Ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što prestane grmljavina, savetuju iz Uprave civilne zaštite.

Šta je pravilo 30-30?

Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, ako se nađete na otvorenom tokom oluje, trebalo bi da se pridržavate pravila 30-30.

Naime, pravilo 30-30 nudi najbolje smernice za zaštitu od groma. Kada vidite munju, počnite da brojite dok ne čujete grmljavinu. Ako grmljavina usledi za 30 sekundi ili manje, to znači da je veoma blizu vas.

U ovom slučaju, to može biti opasna situacija i treba odmah da potražite sklonište. Ostanite unutra najmanje 30 minuta nakon što čujete poslednji prasak grmljavine.

Kada oluja prođe i nebo ponovo postane plavo, nemojte se zavaravati. Pretnje od groma traju mnogo duže nego što većina ljudi shvata, zbog čega postoji ovo bezbednosno pravilo od 30 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here