Šta li će Putin dobiti od Obame za Novu godinu?

0

Beta/AP/E. V.
Bela kuća ozbiljno shvata kupovinu poklona za kolege strane državnike
 

"Pripremanje poklona je umetnost koja ima korene u dalekoj istoriji, i mnogi zvaničnici ozbiljno ga shvataju, tako da moramo da budemo spremni na sve okolnosti", rekao je agenciji jedan zvaničnik Stejt departmenta.

Zahvaljujući detaljnom popisu, ko želi, može da sazna šta su na poklon dobili predsednik SAD Barak Obama, potpredsednik Džozef Bajden, američki državni sekretar Džon Keri i njihove supruge.

Tako se zna da je 2013. godine supruga američkog predsednika Mišel Obama od kraljice Bruneja dobila minđuše, prsten i ogrlicu od belog zlata sa žutim safirima i dijamantima, čija je ukupna vrednost procenjena na 71.000 dolara.

Iste godine Barak Obama dobio je iz Perua mnogo vaza, slika i skulptura, britanski premijer Dejvid Kemeron poslao mu je CD najprodavanijih britanskih hitova, iz Senegala je stigao ručno pravljen doboš, iz Tanzanije zebrina koža, a ruski predsednik Vladimir Putin poslao mu je porcelanske tanjire.

Mišel Obama je od bivse prve dame Francuske Valeri Trirvajler dobila srebrne minđuše s plavim kristalom i knjigu čuvenog francuskog kuvara Alena Dikasa, a ukupna vrednost poklona bila je 435 dolara.

Ako se proceni da pokloni vrede više od 375 dolara, oni automatski postaju vlasništvo američke države, a ako želi, onaj ko ih je dobio, može ih otkupiti po tržišnoj ceni.

Tako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton potrošila 970 dolara da bi zadržala ogrlicu od crnih bisera koju joj je poklonila mjanmarska liderka opozicije i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Su Ći.

Supruga Džona Kerija Tereza otkupila je nakit od srebra i korala, čija je vrednost 425 dolara, a dobila ih je od jemenskog predsednika Abed Rabo Mansur Hadija.

Iako su poznati detalji o poklonima koje dobijaju američki zvaničnici, vrednost onoga što oni poklanjaju liderima drugih zemlja – gotovo je državna tajna. Ipak, u Stejt departmentu pažljivo se vodi lista poklona koji se šalju u druge zemlje, kako neki svetski zvaničnik ne bi dva puta dobio isti poklon, što bi bio pogrešan diplomatski potez.

Pogrešan izbor poklona neoprostiva je greška, koju 2009. godine nije izbegao Barak Obama. Mediji ga tada nisu štedeli, pošto je bivšem britanskom premijeru Gordonu Braunu poklonio paket DVD-a sa 25 američkih filmova koji su obeležili istoriju kinematografije, ali u formatu koji nije kompatibilian za tržište Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here