Disbalans i problemi sa funkcijama u organizmu mogu da se odraze na koži, ali i kosi. Budući da je u telu sve povezano, ovaj deo tela može da otkije mnogo toga o zdravlju. Ako kosa opada više nego što je uobičajeno ili raste sporije, ne treba odmah pomišljati da je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, ali svakako je najbolje da se analizama. Stanje organizma nekada može biti odgovorno za to.

Manjak gvožđa
Opadanje kose je često znak manjka gvožđa. To je važan nutrijent za mnogobrojne telesne funkcije, ali i za zdravu kosu. Ako primijećujete da vam znatno više kose opada prilikom pranja ili kada se češljate, to može da bude znak anemije.

Manjak vode
Ukoliko vam kosa ne raste brzo koliko mislite da treba ili se brzo masti, pokušajte da pijete više vode. Vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti, jer ona čini 25 odsto težine kose. Ako ne unosite dovoljno vode, kosa lako može da dehidrira, krajevi kose da se unište, a koža glave da počne da proizvodi više ulja.

Nedostatak nutrijenata
Ishrana je najvažniji način unosa nutrijenata, što znači da njihov izostanak može da bude krivac za lošiji kvalitet kose. Ako vam dlaka gubi sjaj ili je lomljiva, obratite pažnju na to šta jedete. Pokušajte da unosite više svežeg voća i povrća, kao i proteina, da biste ojačali kosu i povratili sjaj.

Tiroidna žlezda
Tiroidni hormoni regulišu folikule kose, dok nizak nivo ovih hormona može da zaustavi regeneraciju folikula. To može da dovede čak i do opadanje celih pramenova kose. Istanjivanje kose i veća lomljivost dlake nego inače, mogu da ukažu na probleme sa tiroidnom žlezdom odnosno štitnom žlezdom.

Hormonske promene
Trudnoća, postnatalni period i perimenopauza su periodi kada dolazi do velikih hormonskih promena, a opadanje kose je često povezano sa tim. Kako je nivo estrogena niži u periodu posle porođaja i u perimenopauzi, kosa tada sporije raste. To može da deluje kao opadanje kose, jer kosa više nije gusta kako je nekada bila.

3 KOMENTARA

  1. Treba unositi sto vise vode, slazem se, ali ciste vode, prociscene, ne ni iz flase, samo iz aparata koji imaju filtere pro100, da mogu sve necistoce iz vode da prociste.

  2. Danas moramo dosta voditi racunao o zdravlju, kakvu vodu pijemo i kako se hranimo. Tako jedino mozemo odrzati neki balans za ocuvanje i normalan zivot, zato je tu ro sistem i Nobel aparat.

  3. sa česme ne pjem odavno,a ni ne kupujem flaširanu vodo prosto iz higijenskih razloga.
    Voda sa česme je puna zemlje kamenca i čega sve ne.
    A flaširanu vodu ne kupujem iz prostog razloga što dugo stoje po rafovima i magacinima.te stoga leo ko čovek pijem pitku čistu i kristalnu vodu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime