pixabay.com

Iako se perut obično doživljava kao manja smetnja ili više kao kozmetički problem, razmatranje različitih mogućih razloga njene pojave mogli bi vam dati uvid u vaše celokupno zdravlje.

Dermatološkinja Eva Meleg identifikovala je različite vrste peruti i njihovo značenje, od velikih, voštanih pahuljica uzrokovanih gljivičnom infekcijom do malih belih pahuljica koje ne svrbe, a uzrokovane su nadraženim vlasištem.

Velike ljuskice poput voska

Ova pojava može da predstavlja gljivičnu infekciju temena. Uobičajeni uzrok peruti je gljivica koja se hrani uljima na našoj koži i kosi. Proizvodi oleinsku kiselinu koja može da iritira našu kožu. Kod nekih ljudi to izaziva imunološki odgovor koji može da dovede do brzog obnavljanja ćelija kože, uzrokujući gljivičnu perut. Češća je pojava kod onih s masnijom kosom.

Šamponi protiv peruti obično sadrže pirition cink, najčešći sastojak protiv gljivica. Međutim, prekomerna upotreba šampona protiv peruti može da dovede do suvog i osetljivog vlasišta, pa njihovu upotrebu treba ograničiti, piše Index.hr.

Male, suve bele ljuskice, uz svrab

Male suve i bele ljuskice, praćene svrabom i napetošću temena, što se često pogoršava ubrzo nakon pranja kose mogu biti uzrokovane alergijom. Studije pokazuju da oko 10 posto stanovništva pati od alergije na uobičajeni konzervans koji se koristi u većini standardnih šampona pod nazivom MITT (metilizotiazolinon). Osim toga, alergije na parfeme i deterdžente u šamponima mogu izazvati i alergije vlasišta.

Dr Meleg predlaže tretmane vlasišta bez hemikalija i reparacije kako bi se smanjila iritacija, poboljšala vlažnost vlasišta i popravila barijerna funkcija kože korišćenjem prebiotičkih sastojaka.

Male, suve i bele ljuskice bez svrbeža

Uzrok ove pojave može biti opečenost temena. Dok telo mažemo kremom za sunčanje, malo nas shvata koliko je teme izloženo i osetljivo na UV oštećenja. Opekotine na temenu su vrlo česte, osobito ako imate retku kosu, a čak i vruća voda pod tušem može blago da opeče teme.

Rešenje su hidratantni šamponi bez parfema i serumi za vlasište. Držite se mlakog tuša i nosite šešir za vreme sunčanja dok se situacija ne popravi.

Žute ljuskice i upaljeno teme

Seboreični dermatitis je upalno stanje kože uzrokovano oštećenjem kožne barijerne funkcije, gubitkom vlage, a zatim se obično pojavljuje sekundarna bakterijska infekcija.

Verovatno će se mrlje ekcema pojaviti na drugim delovima tela, najčešće u pukotinama ruku i kolena, kao i iza kolena, iako se ponekad mogu pojaviti samo na temenu. Propisano blago kortikosteroidno pranje vlasišta može smiriti upalu, iako kortikosteroidi nisu prikladni za dugotrajnu upotrebu.

Male, bele ljuskice i gubitak kose

Nedostaci gvožđa, bakra i cinka, kao i nedostatak esencijalnih masnih kiselina, često kao rezultat niskokaloričnih dijeta za mršavljenje, mogu da uzrokuju ljuštenje vlasišta i gubitak kose.

Pokušajte da uzimate dodatke vitamina B12, biotin, cink i omega masne kiseline ili obični multi-peptidni serum za gustoću kose.

Velike, srebrne ljuskice sa sivim i crvenim mrljama na temenu

Ovaj simptom može ukazivati na psorijazu vlasišta. Vlasište je jedno od najčešćih mesta na kojima se psorijaza prvo pojavljuje i često se pogrešno smatra normalnom peruti.

To je uzrokovano ubrzanjem proizvodnje ćelija kože. Šamponi sa katranom obično se propisuju za lečenje psorijaze vlasišta.

Masne, male, žute ljuskice i tačkice na temenu

Masne žućkaste ljuskice s mrljama ili cistama na temenu mogu biti znak upozorenja za folikulitis, uobičajeno stanje kože u kojem se folikuli dlake upale. Akne na temenu nastaju kada se folikuli dlake blokiraju uljem i mrtvim ćelijama kože ili bakterijama, a zatim se upale ili inficiraju.

I hormonske promene u pubertetu, trudnoći i pri menstruaciji mogu biti okidač za akne na temenu. Osim toga, lepljivi proizvodi za kosu koji začepljuju pore, poput gelova i sprejeva za kosu takođe mogu da doprinesu problemu.

Lekoviti šamponi na recept koji obično sadrže salicilnu kiselinu i/ili glikolnu kiselinu mogu pomoći u lečenju problema. Šamponi ili tonici za vlasište koji sadrže ulje čajevca ili vodu breze takođe mogu pomoći kao preventiva za svakodnevnu upotrebu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here