Unsplash

Da li ste probali skandinavski metod spavanja?

Parovi koji žive u istoj kući uglavnom spavaju u istom krevetu, a istraživanja kažu da oni imaju tendenciju da uživaju u znatno poboljšanom snu, odnosno dužem i stabilnijem REM spavanju. Međutim, mnogi nisu usalgašeni, pa spavanje u istom krevetu sa drugom polovinom može da bude teško.

Hrkanje, okretanje, držanje pokrivača na jednoj istrani kreveta mogu da dovedu do problema sa spanjem, a može da utiče i na vašu vezi.

Međutim, postoji jedan način da rešite ovaj vid problema, skandinavski metod spavanja.

Šta je skandinavski metod spavanja?

Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali ne dele jedan, pojedinačni jorgan. Umesto toga, svako dobija svoj pokrivač. Zašto je odvojeni jorgan efikasan trik? Istraživanja su otkrila da spavanje u istom krevetu sa istim pokrivačem za vas i partnera zapravo može da dovede do 30 procenata više prekida sna.

Što je više mogućnosti za poremećaje sna u vašem okruženju (ambijentalno svetlo, buka, pokreti) veća je verovatnoća da ćete loše da spavate. Prekidi sna mogu da utiču na raspoloženje, povećaju pospanost tokom dana, naruše fizičko i kognitivno funkcionisanje.

Deljenje pokrivača takođe može da utiče i na temperaturu spavanja, što igra veliku ulogu u tome koliko dobro spavate. Ako vam postane vruće, vaše telo će imati problema sa spavanjem. Pošto mnogi parovi imaju različite preferencije temperature spavanja, korišćenje odvojenih pokrivača može da pomogne svakom partneru u krevetu da stvori okruženje koje mu prija.

1 COMMENT

  1. Ja i supruga spavamo u sobi bez grejanja, i zato bolje spavamo nego kad imamo grejanje. Zimi nam odgovara da imamo zajedničku pokrivku, jer se telima dogrevamo, ali ćemo za leto pokušati da odvojimo posteljinu, mada mislim da “francuski ležaj” nije dovoljno širok. Mada je bolje rešenje, za one koji imaju uslove, da se spava u odvojenim prostorijama, međusobno povezanim. Kvalitet spavanja je onda bolji. Znamo iz iskustva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here