Šta rade ovce ispred Ajfelove kule?

0

Protest poljoprivrednika: Oko 250 ovaca mirno je paslo ispred Ajfelove kule
 

Vukovi su se ponovo pojavili u Francuskoj devedesetih godina prošlog veka kao rezultat međunarodne konvencije o zaštiti divljači u Evropi. Prema pretpostavkama, sada ima oko 300 vukova u Francuskoj i njihov broj raste iz godine u godinu.

 

Prema podacima Organizacije francuskih ovčara (FNO), od 2011. godine broj životinja koje su usmrtili vukovi porastao je za skoro dve trećine i najverovatnije će ove godine dostići 8.000.

 

"Tražimo da se vukovi uklone iz regiona u kojima pasu ovce", poručila je generalni sekretar FNO Mišel Buden.

 

Ona je istakla da je francuski "plan za vukove", kojim se poljoprivrednicima nadoknađuje gubitak ovaca i plaća za zaštitne mere i osoblje, državu koštao skoro 15 miliona evra 2012. godine.

 

 

Prema njenim rečima, ovčari ne žele novac, već da obavljaju svoj posao u dobrim uslovima.

 

Jedan od vlasnika stada sa jugoistoka Francuske, Luk Buržoa rekao je da je ove godine izgubio 150 ovaca. On je precizirao da su 10 ubili vukovi, a da je ostatak stradao padom sa litice bježeći od divljih životinja.

 

Poljoprivrednici traže pravo da odmah pucaju na vukove po napadu na stado i povećanje ili uklanjanje kvote za odstrel, koji je trenutno 24 na godišnjem nivou.

Članovi FNO i mnogo većeg Udruženja poljoprivrednika "FNSEA" trebalo bi da se naknadno sastanu sa ministrom poljoprivrede Stefanom Lefolom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here