pixabay.com

Slatkoća i balončići čine gazirana pića primamljivim izborom, ali ne i najzdravijim.

Konzumiranje napitaka sa šećerom povezano je sa nizom zdravstvenih problema, uključujući povećanje telesne mase, probleme sa zubima i povećan rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, negativni efekti konzumacije gaziranih pića mogu da se prošire i na jedan od najvažnijih organa u vašem telu: bubrege, piše healthdigest.com.

Bubrezi su odgovorni za filtriranje toksina i regulisanje ravnoteže tečnosti, što igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja.

Prekomerna konzumacija gaziranih pića može da poveća rizik od problema sa bubrezima, kao što su hronična bolest bubrega i kamen u bubregu.

Veza između gaziranih pića i kamena u bubregu

Veza između gaziranih pića i kamena u bubregu predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost. Visok sadržaj fruktoze u gaziranim napicima sa šećerom može da dovede do povećane produkcije mokraćne kiseline i formiranja kamenaca od kalcijum oksalata.

Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu “Urology Research & Practice” otkrila je da česta konzumacija napitaka zaslađenih šećerom bila povezana sa većim rizikom od formiranja kamena u bubregu.

Međutim, to nije prvi put da je ova veza uspostavljena. Ranija studija objavljena u časopisu Američkog društva za nefrologiju 2013. godine otkrila je da konzumacija napitaka zaslađenih šećerom bila povezana sa većim rizikom od formiranja kamena u bubregu, dok je konzumacija kafe, čaja, piva, vina i soka od pomorandže bila povezana sa manjim rizikom.

Studija objavljena 2007. godine u časopisu “Epidemiology” pokazala je da prekomerna konzumacija fosforne kiseline može da dovede do povećanih nivoa kalcijuma u mokraći, što može da poveća rizik od formiranja kamena u bubregu.

Hronična bolest bubrega (CKD) i gazirana pića

Hronična bolest bubrega (CKD) je progresivno i teško stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta, objašnjava Nacionalni institut za dijabetes i bolesti digestivnog sistema i bubrega (NIDDK).

To je stanje koje se karakteriše postepenim gubitkom funkcije bubrega tokom vremena, što dovodi do akumulacije otpada i tečnosti u telu. U poslednjih nekoliko godina, postoji sve više dokaza koji ukazuju na vezu između konzumacije gaziranih pića i CKD.

Prekomerni šećer u gaziranim pićima, često u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa, može preopteretiti bubrege. Bubrezi moraju jače da rade kako bi filtrirali i izlučili suvišak šećera iz krvotoka, što može dovesti do naprezanja bubrega tokom vremena. Fosforna kiselina, izazvala je zabrinutost.

U studiji iz 2007. godine objavljenoj u časopisu “Epidemiology”, koja je uključivala preko 6.000 učesnika koji su praćeni u proseku 7,5 godina, istraživači sa Univerziteta Severne Karoline otkrili su da osobe koje su pile dva ili više gaziranih napitaka dnevno imaju 2,3 puta veći rizik da razviju CKD u poređenju sa osobama koje su pile manje od jednog gaziranog napitka nedeljno.

Ova veza je bila nezavisna od drugih faktora rizika za CKD, kao što su starost, pol, rasa, indeks telesne mase, dijabetes i hipertenzija. Prekomerna konzumacija gaziranih pića takođe može doprineti povišenom krvnom pritisku, još jednom faktoru rizika za oštećenje bubrega, prema Američkom udruženju za srce.

Preduzimanje nekoliko jednostavnih koraka ka umerenosti i zdravijim izborima može pokrenuti vaš put ka zaštiti zdravlja vaših bubrega.

Dobar početak je postepeno smanjenje unosa gaziranih pića i izbor vode, biljnih čajeva ili prirodno aromatizovane vode kako biste ugasili žeđ.

Takođe je važno obratiti pažnju na količinu popijenih gaziranih napitaka.

Dovoljna hidratacija je ključna za zdravlje bubrega (prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege). Dostupan je širok izbor ukusnih i zdravih napitaka koji mogu utoliti vašu žeđ i hraniti vaše bubrege, poput zelenog čaja ili gazirane vode sa limunom. Pijenje vode tokom celog dana može podržati funkciju bubrega.

Podjednako je važno podizati svest o zdravlju bubrega. Bubrezi su neprocenjivi organi koji zahtevaju negu i pažnju. Dok uzimate svoj sledeći napitak, mudro birajte, uživajte u koristima umerenosti i nazdravite zdravlju i dugovečnosti svojih bubrega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here