pixabay.com

Stručnjaci neprestano upozoravaju na štetne posledice koje šećer ima po zdravlje.

Srećom, nije sve izgubljeno: ukoliko ste odlučili da se posvetite sebi i počnete da se hranite zdravije, već nakon nedelju dana primetićete značajne promene – i to samo zato što ne unosite šećer.

Šećer se, kao što znamo, ne nalazi samo u dezertima i slatkišima. Možemo ga pronaći i u kečapu, konzervisanom povrću, žitaricama, hlebu, pa čak i mesnim delikatesima i gotovim slanim obrocima. Sa jedne strane, šećer je izvor energije koji nam pomaže da lakše savladavamo stres, dok je sa druge on okidač za raznorazna oboljenja, manje ili više opasna, naročito ukoliko se unosi često i u velikim količinama. Šta se odigrava u našem organizmu ukoliko namirnice koje sadrže šćere izbegavamo samo nedelju dana? Odgovor na ovo pitanje dali su naučnici, a zaključci istraživanja objavio je portal Pronjuz.

Naša koža će nam reći “hvala”

Jedna od promena koju su istakli naučnici vezana je za naš izgled. Naime, strukturne belančevine i kolagen su vrlo važni za kvalitet naše kože, a u procesu glikacije, kada se sa kolagenom i elastinom spoji glukoza, u njima dolazi do velikih promena. Te promene i jesu odgovorne za starenje.

“Smanjenjem unosa šećera možemo usporiti hronične inflamantorne procese koji su povezani sa starenjem”, naveli su naučnici.

Bićemo srećniji i energičniji

Iako se na samom početku može desiti da budemo nešto razdražljiviji, već nakon nedelju dana naš organizam će se skoro potpuno navići na novi, zdraviji režim ishrane koji podrazumeva odsustvo šećera. Osim toga, bićemo i manje tromi, a količina energije tokom dana biće stabilnija.

“Zapravo je unos šećera okidač za depresiju”, naveli su naučnici, povezujući to sa upalnim procesima koje izaziva suficit šećera u organizmu.

Uočićemo i prve promene u telesnoj masi

Nakon samo nedelju dana ishrane bez šećera biće primetne i prve promene u telesnoj masi, odnosno, doći će do prvog gubitka neželjenih kilograma. Pri izbalansiranoj ishrani i umerenoj fizičkoj aktivnosti, za samo nedelju dana može se “istopiti” 1 kilogram masti, što je sasvim zadovoljavajuće i svakako zdravije od naglog gubitka težine.

“Realno je da su rezultati vidljivi nakon samo nedelju dana ukoliko se šećeri potpuno izbace iz ishrane”, uveravaju stručnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here