pixabay.com

Redovna i pravilna hidratacija jako je važna za organizam, ali ako se ne ispoštuje preporučeni dnevni unos vode, to može dovesti do mnogih neželjenih simptoma.

Kako i za zdravlje, tako je za negu i lepotu kože voda jako važna. Preporučeni dnevni unos vode je od šest do osam čaša.

Voda se izbacuje preko urina i znoja, pa je bitno da se nadoknadi izgubljena tečnost na dnevnom nivou.

Ukoliko dnevno pijete manje vode nego što je preporučeno, moguće su sledeće pojave:

Želja za slatkišima

U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije može se javiti pojačana želja za slatkišima.

Još jedan uzročnik tome može biti nedovoljan unos vode, jer se tada jetra muči s pretvaranjem glikogena u glukozu, odnosno šećer, za krvotok.

Umor i pospanost

Ukoliko vas uhvati popodnevna pospanost, kako biste se razbudili potrebno je da uz šoljicu kafe uzmete i čašu vode, jer je osećaj umora jedan od znakova dehidracije.

U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posledica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

Izražena glad i posle obroka

Ako osećate glad i nakon jela, krivac za to može biti dehidriranost. Nedovoljnu, pa čak i umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, koji vremenom može dovesti i do povećanja kilaže.

Suva usta i glavobolje

Suva ili lepljiva usta jedan su od glavnih znakova dehidracije, zbog čega je jako važno piti preporučenu količinu vode.

Takođe, zbog nepravilne hidratacije nastaju glavobolje koje mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Ovakav bol prouzrokovaće privremeno smanjenje obima mozga usled gubitka tečnosti.

Tada se mozak lagano povuče od lobanje, što izaziva nelagodni osećaj bola. Međutim, kada popijete vodu, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebalo da prestane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here