pixabay.com

Ljudsko telo je čudesno na više načina. Uzmite u obzir činjenicu da može da proizvede milione krvnih zrnaca u roku od 60 sekundi.

Ipak, ne postoji razlog da verujete u priču koju ste slušali tokom detinjstva, a koja kaže kako će žvakaća guma koju ste progutali ostati zarobljena u vašem telu sedam godina.
“Ta tvrdnja je naučno tačna otprilike kao i tvrdnja da će vam ako progutate semenke lubenice u stomaku izrasti lubenica”, kaže Kejleb Bake, stručnjak za zdravstvo iz “Maple Holistics”.
Šta onda naše telo radi sa progutanim žvakaćim gumama?
Žvakaća guma sastoji se od više delova: rastegljivog dela koji moženo da žvaćete i arome, zaslađivača i konzervansa. Ljudsko telo ne može da svari rastegljivi deo, odnosno gumu, ali može da svari sve dodatke koji ukus čine privlačnijim.
To ne znači da će vam se žvakaća guma zaglaviti u telu, što bi dovelo do problema sa želucem ili varenjem. Umesto toga, telo će je svariti kao i sve druge namirnice pa će ona napustiti vaš sistem za varenje kroz najviše nedelju dana, piše “The Healthy”.
Da li je opasno progutati žvakaću gumu?
Nema mnogo istraživanja koja dokazuju kako gutanje žvake može naštetiti našem zdravlju. No, u retkim slučajevima, ako u kratkom razdoblju progutate puno žvakaćih guma, možete imati problema s varenjem.
– Višekratno gutanje žvakaćih guma može dovesti do bezoara, male mase nesvarenog materijala koji potencijalno mogu dovesti do začepljenja creva – kaže gastroenterolog Edvin Mekdonald.
U članku iz 1998. objavljenom u časopisu “Pediatrics”, istraživači su analizirali tri slučaja u kojima su deca razvila crevne opstrukcije kao posledicu gutanja žvaka.
Jedan je bio četvorogodišnji dečak koji je imao dvogodišnju istoriju konstipacije nakon gutanja pet do sedam komada žvakaćih guma svaki dan.
Još jednoj mladoj devojci uklonjena je raznobojna masa. Ona je više puta dnevno nagrađivana žvakaćim gumama i često ih je gutala kako bi dobila drugu, novu žvaku.
Najmlađi slučaj bila je devojčica stara jednu i po godinu koja je progutala gumu i četiri novčića. Masa je bila smeštena u njenom jednjaku.
Autori studije došli su do pomalo očitog zaključka: “Ukratko, žvakaće gume se ne smeju gutati, kao što se ne smeju ni davati deci koja to ne razumeju.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here