Zaista morate da obavite veliku nuždu, ali se nalazite u situaciji kada je nemoguće otići na toalet. Zvuči poznato? To je vrsta noćne more u kojoj se u nekom trenutku svako nađe.

Možda ste usred vrlo važnog sastanka ili ste na putovanju, a nigde u blizini nema odmarališta. Ali, da li je odlaganje obavljanja velika nužde loše za vas?

U jednoj od poslednjih epizoda serijala video-zapisa “Dejli dajdžest”, gastroenterolog dr Samer Islam je objasnio šta se može dogoditi ako odlažete ovaj “zov prirode”.

– Kad god zadržavate stolicu, može se dogoditi nekoliko stvari koje nisu najbolje – kaže on.

Problem kojeg bi ljudi trebalo da budu svesni, objašnjava, jeste da odlaganje obavljanja velike nužde može prouzrokovati zatvor. To se događa iz vrlo jednostavnog razloga: ako zadržavate stolicu, zapravo svom telu šaljete signal da ne može obaviti ono što je nužno.

– Problem je u tome što se vaše telo navikne na to da ne reaguje na nagon, a to zaista može otežati probleme sa crevima – kaže Islam i objašnjava da možete osećati bolove u stomaku, a to može dovesti do disfunkcije dna karlice.

– Pritom rektalni mišići uopšte ne rade ispravno. A s obzirom da ne rade, to će vam dodatno otežati korišćenje toaleta – dodaje doktor.

Uz to, prema njegovim rečima, zbog zadržavanja stolice neće doći do dodatnog nakupljanja toksina u telu što je u stvari najčešći mit vezan uz ovaj problem.

1 COMMENT

  1. IMAM ISKOSTVO

    Pre nekoliko dana sam doživeo taj slučaj, prvi put u svojih 75 godina. Nisam imao nagon nekoliko dana jer sam pre toga pio čaj u kome se nalazio i plod jednog trna, koji se zove ”čalija”. Međutim, taj plod se koristi protiv proliva! I s’toga sam proživeo pakao, jer je debelo crevo bilo do kraja blokirano tvrdom stolicom. Pred zadnju noć, po savetu farmakologa popio sam laksativ, laksomucil, i to udarnu dozu ,2 kesice, pa sam potom preživeo pakao. Tek nakon 6-7 sati, kada je laksativ razredio sadržinu tvrde stolice, oslobodio sam se opasnog tereta. Zato predlažem upotrebu laksativa, kao možda najbolji način da se oslobodimo zatvora.Na kraju, radi bezbednosti, popio sam još jednu kesicu laksomucila!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here