wikipedia.org/Anicic

Polemika na relaciji Beograd-Podgorica ne prestaje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nema nikakvu sumnju da je odluka Crne Gore da njene granice od 1. juna ne budu otvorene za državljanje Srbije politička odluka. Crnogorski premijer Duško Marković odgovara da je odluka doneta na osnovu epidemioloških procena.

Politika ili epidemija? Šta stoji iza odluke Vlade u Podgorici da na spisku zemalja čijim državljanima dozvoljava ulazak u Crnu Goru, nema Srbije.

– Mi smo otvorili naše granice, po našim pravilima, za državljane zemalja koje ispunjavaju epidemiološke uslove – rekao je Duško Marković.

– Ja nemam nikakvu sumnju da je reč o političkoj odluci vlasti u Crnoj Gori – odgovorio je Vučić.

– Pratimo to na osnovu informacija koje daju zdravstvene vlasti Srbije, mi smo juče imali 4.900 aktivno zaraženih građana Srbije od koronavirusa – kaže Marković.

– A kako je to Nemačka na listi onih zemalja čiji građani mogu da uđu, Nemačka koja ima, čini mi se, 30 puta više mrtvih nego Srbija – navodi Vučić.

Srbija, kaže Vučić, neće zaustavljati građane Crne Gore, jer su otvorene granice u ne samo u evropskom duhu, već i u duhu prijateljskih odnosa. Za odluku da se “Montenegro erlajnsu” ne dozovoli sletanje na Beogradski aerodorm, Vučić kaže da je to posledica odluke vlade iz Podgorice.

– Njihova odluka da obustave letove “Monenegro erlajnsa” na srpske aerodome – poštujemo, samostalna nezavisna, odluka Vlade Srbije, videćemo šta stoji iza toga – rekao je crnogorski premijer.

“Na šta bi to ličilo i na kakvu bismo mi zemlju ličili, da stanu u red ljudi da čekaju sa bording kartama, a onda mi prebrojavamo njihova krvna zrnca i kažemo – e, vi možete zato što ste iz Crne Gore, a vi ne možete da uđete u taj avion zato što se iz Srbije.

I Marković i Vučić veruju da bi uskoro situacija mogla da se promeni i da će i građani Srbije i građani Crne Gore moći da putuju bez problema.

Tenzije između Beograda i Podorice ne prestaju od decembra prošle godine i usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Nedavno je nagovešteno da bi se u gradovima Crne Gore mogle ponovo organizovati litije koje su obustavljene zbog koronavirusa.

3 COMMENTS

  1. Iza odluke stoji iskrenost ali glupi Srbi to ne shvataju i zale. Umesto da trose svoj novac drugde. I u Hrvatskoj su ostavljali novac s kojim su “braca” kupovala oruzje i spremala rat.

  2. Treba pod hitno povuci priznanje kvazi drzave Crne Gore pitanje njenog suvereniteta u danasnjim granicama staviti pred medjunarodnu zajednicu a srpski narod u Crnoj Gori da zatrazi otcjepljenje srpskog dijela Crne Gore iz sastava (Nezavisne drzave)Crne Gore

  3. i odluka Srbije doneta na bazi reciprociteta, jer bi leteo samo Montenegro airlines. pa nisu bas svi glupi u srbiji. u ovom slucaju da kompaniji susedne drzave ustupe monopolsko koriscenje neba srbije? jesu to sami smislili ili ih neko na to podstakao?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here