Pixabay

Dobro je poznata činjenica da nas prekomerna konzumacija alkohola može izložiti riziku od bolesti jetre i raka jetre, ali ono što još više zabrinjava je da postoji uobičajena navika koja takođe može značajno oštetiti jetru.

“Bolest masne jetre sve je učestalija. Nažalost, možda nećete ni znati da je imate dok šteta ne bude učinjena”, rekla je gastroenterološkinja Suprija Rao.

Bolest masne jetre vodeći je uzrok hronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre te važan činilac rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nju uopšte ne mora uzrokovati konzumacija alkohola.

“Nezdrava ishrana najgora je za jetru. Ishrana s visokim udelom zasićenih masti i jednostavnih ugljenih hidrata te povećani unos alkohola navike su koje najčešće uzrokuju oštećenje jetre”, izjavila je doktorka.

Visok unos fruktoze može izazvati bolest masne jetre, oštećujući crevnu barijeru. Lekari ističu da preterana konzumacija pića zaslađenih šećerom može dovesti do nakupljanja masti u jetri, što povećava rizik od bolesti masne jetre.

“To se događa kada visceralna masnoća uđe u jetru i zauzme više od 5 posto njene mase. S vremenom to može napredovati do hronične upale i ožiljaka”, pojasnila je.

Bolest masne jetre obično je asimptomatska sve dok ne uznapreduje. Simptomi uznapredovale bolesti jetre i ciroze uključuju žuticu, bol u trbuhu i oticanje, oticanje nogu i gležnjeva, hronični umor, tamnu boju urina, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, zbunjenost, pospanost i nejasan govor.

Ako želite da održite svoju jetru zdravom, klonite se alkohola, prerađene hrane i pića zaslađenih šećerom. Nekoliko studija pokazuje da je za celokupno zdravlje najzdravije slediti mediteransku ishranu koja je sedmu godinu zaredom proglašena najboljom na svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here