Pixabay.com

Na dobar, zadovoljavajuć seks utiče niz faktora koji vam se godinama prikradaju kao problemi koji s krevetom nemaju veze, ali sabotiraju vaše samopouzdanje i u konačnom utiču i na seksualnu želju.

“Mozak je najvažniji polni organ u telu” – ova dobro poznata fraza je mnogo više od fraze. Funkcionalni polni organi, odgovarajući nivo hormona i sposobnost polnog uzbuđivanja sami ne garantuju dobar seks.

Ostali faktori – moždani faktori – često ljudima stanu na put do fenomenalnog seksa jer ubijaju seksualnu želju.

Problemi u vezi

Napetost i emocionalna udaljenost mogu potkopati seksualni život para. Sukobi koji nemaju nikakve veze sa seksom, poput finansija ili pitanja podizanja dece, mogu biti koren seksualnih problema. A problemi u seksu mogu uticati i na druge aspekte u vezi.

Nervoza oko izvedbe

Opterećenost sopstvenim seksualnim umećem sigurno neće rezultirati superherojskim veštinama, već upravo suprotno – prestaćete da uživate. To posebno zabrinjava muškarce i žene kad uđu u 50-te, a tad polako nestaje i seksualna želja za partnerom.

Slika o samom sebi i samopoštovanje

Puno je stvari zbog kojih se neko ne oseća seksi. S godinama gravitacija ima veliki uticaj na telo. Porođaj, loša ishrana, debljanje ili naglo mršavljenje, opadanje kose takođe mogu dovesti do loše slike o svom telu. Takvi osećaji utiču na bliskost s partnerom, a i na želju za seksom.

Očekivanja i prošla iskustva

Seksualnost je prirodan nagon koji čoveka prati od rođenja, ali porodica, kultura, verska pripadnost, mediji i vršnjaci oblikuju stav prema seksu.

Očekivanja su drugi problem. Mediji i filmovi daju nerealnu sliku seksa pa nije ni čudo da mladi očekuju od njega znatno više, nego što u stvari jeste. Uz to, osećaji, povezanost i bliskost partnera su bitni faktori kod održavanja zdrave seksualne veze, ali do toga mora doći.

Neobavezni seks je nekima najprimamljiviji jer ne nosi nikakve obaveze, ali teško ga je održavati. U oba slučaja, želja za seksom nestaje, a moguće ju je povratiti samo ulaganjem u vezu i iskrenošću.

Stres i promene načina života

Stres i umor mogu brzo uništiti seksualni nagon. Uzrok može biti bilo što – izazovna deca, finansijske brige, ostarjeli roditelji, zdravstvene brige, nevolje u karijeri i još mnogo toga.

Uzevši u obzir na koliko stvari čovek mora misliti na dnevnoj bazi, na obaveze i zahteve, seksualni poriv je sve manji, dok na kraju na iščezne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here