Poliklinika Dr Rončević
Promo

Ultrazvuk je pregled koji se obavlja rutinski i na vrlo jednostavan način. Ne oštećuje tkiva i ne narušava funkcionisanje organa koji se pregledaju.

Ultrazvukom abdomena dobija se odlična predstava o stanju i funkcionisanju organa abdomena bez bola i nelagodnosti, što ovu metodu čini vrlo popularnom, kako među lekarima, tako i među pacijentima.

Da bi ultrazvučni pregled bio relevantan medicinski dokaz o bolestima organa abdomena, potrebno je da ga obavlja iskusan radiolog, internista ili subspecijalista kliničkog ultrazvuka, što je dr Branko Rončević osnivač poliklinike Dr Rončević

Dugogodišnje iskustvo u dijagnostici i kvalitetan ultrazvučni aparat novijeg datuma dobitna su kombinacija u postavljanju dijagnoza i vrlo složenih bolesti. Ako bismo bili vrlo slobodni, mogli bismo reći da za pravog lekara nema nevidljivih bolesti.

Šta se pregleda ulrazvukom abdomena?

Pojedini organi u stomaku se ne mogu pregledati ultrazvukom zbog vazduha i sadržaja u njima, a to su želudac, dvanaestopalačno, tanko i debelo crevo.

Ultrazvuk abdomena pruža nam realnu sliku stanja svih naših unutrašnjih organa: žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, jetre, slezine, mokraćne bešike, bubrega i nadbubrežne žlezde i krvni sudovi abdomena.

Ultrazvučni doppler se koristi za pregled hepatične vaskularizacije i hemodinamike.

Kako izgleda ultrazvuk abdomena?

Ultrazvučni pregled se obavlja transabdominalnom sondom preko kože stomaka, bezbolan je i traje do pola sata. U zavisnosti od organa na koji se stavlja akcenat, lekar može zahtevati od pacijenta da se okrene na jedan ili drugi bok, a nekada je najpogodnije da pacijent sedi.

Ultrazvučni pregled se obavlja brzo, a na rezultate nije potrebno čekati, kao što je slučaj sa drugim dijagnostičkim metodama. Nakon detaljnog pregleda pacijent će dobiti objašnjenje i ultrazvučni nalaz na kome su detaljno navedeni svi bitni parametri koji govore o stanju i funkcionisanju organa abdomena.

Dobija se detaljan uvid u veličinu, građu i strukturu organa, kao i u eventualno prisustvo patoloških promena. Da bi se organi dobro videli na ultrazvuku preporučuje se lakša ishrana dva – tri dana pred pregled.

To podrazumeva izbegavanje pasulja, kupusa, graška, krastavca, mleka i mlečnih proizvoda, alkohola i kafe, a preporučuje se upotreba leka Gasolak pola sata pre obroka.

Ukoliko se radi o hitnom slučaju, ne radi se priprema za pregled.

Pročitajte još: Najtačniji pregled vašeg organizma sa 3D i 4D ultrazvukom

Simptomi koji ukazuju da je ultrazvuk abdomena nužan

Ultrazvuk abdomena može da se obavlja preventivno na godinu – dve, tri ili pod pritiskom simptoma koji ukazuju da je u predelu abdomena moguće postojanje nekog oboljenja.

Ti simptomi su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, bolovi u leđima, izraženo mršavljenje, velika izraženost stomaka, tvrd stomak, osećaj težine, povrede u predelu stomaka i nejasna febrilna stanja.

Ovaj pregled je uobičajen kada ne postoje simptomi koji ukazuju na bolesti abdomena, ali mogu biti povezani. To se odnosi na bolesti štitne žlezde, kardiovaskularne i plućne bolesti, kao i kod gojaznosti.

Ultrazvuk abdomena se radi i kao kontrolni pregled nakon različitih hirurških intrvencija.

Na ultrazvuk abdomena obično dođu pacijenti koje je uputio lekar opšte prakse ili druge specijalnosti. Nije retkost ni da dođu pacijenti koji žele da obave pregled na osnovu ličnih sumnji u oboljenje određenog organa.

Kod oboljenja jetre ultrazvuk ima veoma veliku primenu i prvi je pregled koji se primenjuje kod pacijenata sa suspektnom opstruktivnom žuticom. Kod upale žučne kese i žučnih puteva, ultrazvuk abdomena je takođe osnovna dijagnostička metoda, uz analizu krvi i urina.

Pored toga, ultrazvukom žučne kese saznajemo da li se u žučnoj kesi nalaze kamenci, zapaljenja, priraslice ili tumori. Pacijentima sa obolelim pankreasom se utvrđuje da li se radi samo o upali (akutni i hronični pankreatitis), pseudocistama, kalcifikaciji ili o tumoru ovog organa.

Ultrazvukom bubrega otkrivamo prisustvo kamenaca, cista i tumora, ali i dobijamo uvid u stanje renalnih arterija i celokupne vaskularizacije bubrega.

Ultrazvuk abdomena je od vrhunskog značaja za utvrđivanje ogromnog broja oboljenja. Neretko se blagovremenom ultrazvučnom dijagnostikom utvrđuju teška oboljenja i pacijentima bukvalno spašava život. Da bi to bilo izvodljivo neophodno je obratiti se vrsnim stručnjacima u ultrazvučnoj dijagnostici. Poliklinika Dr Rončević vam stoji na raspolaganju dodatna pitanja u vezi ultrazvuka abdomena možete postaviti na sajtu ultrazvuk-drroncevic.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here