EPA/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

“Samit za demokratiju, koji su sazvale SAD, predstavlja još jednu himeru i ima za cilj da pokaže da kolektivni Zapad navodno ima određenu agendu jedinstva”, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Taj samit je još jedna himera koja bi trebalo da pokaže da kolektivni Zapad ima neku konstruktivnu, ujedinjujuću agendu. Ali takva agenda mora da sadrži konkretne primere u praksi, a ne samo teoretske izmišljotine koje se zatim završavaju novim skandalima – ocenila je Zaharova.

Istovremeno, primetila je da uz očuvanje unutrašnjih protivrečnosti u Americi, njeno „pretendovanje na pozicije liderstva“ u svetu nije nestalo i da Vašington treba da učini nešto kako bi okupio „sledeću koaliciju“.

Prema rečima portparolke, „čak u SAD, u dubinama NATO-a, shvatili su da bi bilo nezgodno sastavljati još jednu vojnu koaliciju nakon događaja u Avganistanu“.

– A evo nečeg globalnog što bi u potpunosti moglo da stvori osećaj jedinstva zapadnog sveta. I izmišljen je takozvani ‘Samit podrške demokratiji’. Šta je to? Po zamisli autora, sada bi svet trebalo da bude podeljen još po jednom principu – na demokratske i nedemokratske zemlje – navela je diplomata za televiziju „Rusija 1“.

Ona je takođe podsetila da je ruski predsednik Vladimir Putin istovremeno predložio koncept „razumnog konzervativizma“ koji će „pretendovati na istinsko liderstvo u svetu“.

– Predložio je razumni konzervativizam koji ne predviđa odbijanje da se ide napred. On podrazumeva kretanje napred na osnovu svih pozitivnih i delotvornih iskustava koje je čovečanstvo sakupilo, svaka konkretna zemlja na svom konkretnom primeru – dodala je portparolka.

Bela kuća je 11. avgusta objavila da će američki predsednik Džozef Bajden sazvati „Samit za demokratiju“ 9. i 10. decembra koji će se održati putem video-konferencije. Na predstojećem samitu očekuje se razmatranje tri osnovne teme: zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here