Youtube/belgrade26

Baš kao i vaša kosa (koja je napravljena od istog proteina), na noktima takođe možete da uočite izvesne probleme sa zdravljem.

Ako se desi da jedna od tih promena budu bele tačke, to bi mogao da bude znak da morate da usporite, ili da napravite pauzu od manikira.

Šta su bele tačke na noktima?

– Bele mrlje (tehnički nazvane tačkasta leukonihija) su definisane naslagama keratina na ploči nokta – objašnjava Pol Džerod Frenk, poznati kozmetički dermatolog iz Njujorka, piše Real Simple. On ističe da ovakve linije mogu da budu poprečne ili uzdužne.

Šta uzrokuje bele mrlje na noktima?

Suprotno popularnom mišljenju, verovatno nije u pitanju nedostatak kalcijuma.

– Bele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili traume. Ljudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir. Veoma retko će to biti nedostatak određenih minerala poput cinka i kalcijuma – objašnjava doktor Frenk.

On dodaje da neke bele mrlje mogu da budu uzrokovane autozomnim genom koji je nasleđen (stanje se zove totalna urođena nasledna leukonihija), dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo poslednje će verovatno izgledati kao “razbacane” bele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mesto.

Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranim, izbegavate grickanje noktiju i pravite pauze između manikira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here