Tanjug/AP

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva danas je oštro kritikovao postupke izraelske vojske u Pojasu Gaze, i pozvao na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto UN nisu uspele da reše taj međunarodni sukob.

”Ponašanje Izraela nema opravdanja – pod izgovorom borbe protiv Hamasa, oni ubijaju žene i decu”, rekao je Lula nakon sastanka sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom Al Sisijem, prenosi Rojters.

On je istakao da je Brazil osudio napad palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela od 7. oktobra, ali i dodao da je odgovor Izraela ”neproporcionalan, neselektivan i neprihvatljiv”.

Lula je rekao da neće biti mira bez uspostavljanja palestinske države i pozvao na hitan prekid vatre kako bi se omogućila humanitarna pomoć Gazi.

”Ubistva moraju biti zaustavljena”, rekao je Lula i dodao da Palestina treba da bude priznata kao suverena država i primljena u Ujedinjene nacije kao punopravna članica.

”Multilateralne institucije koje su stvorene da pomognu u rešavanju ovih problema ne funkcionišu, zbog čega je Brazil posvećen sprovođenju neophodnih promena u globalnim upravljačkim telima i nadamo se da možemo računati na podršku Egipta”, rekao je brazilski predsednik.

Lula je rekao da treba proširiti stalni Savet bezbednosti i ukinuti njegovo pravo veta.

”Stalne članice SBUN su te koje potpiruju ratove”, rekao je on.

Lula je najavio da će njegova vlada dati novi doprinos palestinskoj agenciji UN za izbeglice (UNRVA), uprkos navodima Izraela da je 12 od 13.000 zaposlenih agencije u Gazi bilo umešano u napad 7. oktobra.

Brazil je podržao slučaj koji je Južna Afrika pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde protiv napada izraelske vojske u Pojasu Gaze.

”Nedavne optužbe protiv osoblja agencije treba da se propisno ispitaju, ali ne mogu paralizovati funkcionisanje agencije”, rekao je on, pozvavši druge zemlje ”da nastave finansiranje agencije i povećaju svoje doprinose”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here