Stanarima “otrovnih zgrada” ponuđeni drugi stanovi

0

Stanari "otrovnih zgrada" će imati mogućnost da se presele u nove stanove (Foto: Ilustracija) 

 

Ministarstvo je stanarima zgrada u Ulici Mileva Ajnštajn ostavilo i mogućnost da problem reše sudskim putem, rekao je nakon sastanka sa sa predstavnicima Građevinske direkcije Srbije, Instituta “Vinča” i predstavnicima stanara posebni savetnik ministra Rade Obradović.

– Reč je o značajnom pomaku jer će svaki od stanara imati mogućnost da izabere bilo koju od navedenih opcija. Najveći broj građana želi da živi u tim stanovima, samo pod uslovom da zgrada bude sanirana i bezbedna za život – rekao je Obradović.

Projekat sanacije zgrada u “Dr Ivana Ribara” radiće Institut Vinča u saradnji sa stručnjacima koji rade na fakultetima iz te oblasti, navodi se u saopštenju.
– Mora da se proveri šta se dešava sa vodovodnim cevima i sa svakim elementom zgrade, jer kada se završi sanacija stanari moraju biti sigurni da žive u potpuno bezbednom okruženju – rekao je Obradović.

Na sastanku je dogovoreno i da se urađeni program sanacije dopuni, jer su nedostajali elementi koji se tiču kontrolnih merenja, načina na koji će se sprovoditi radovi i meriti rezultati.

Stanari zgrada u naselju “Dr Ivana Ribara”, čiju gradnju je finansirala GDS, od aprila osećaju smrad u stanovima, a kod dela stanara utvrdjene su povišene koncentracije otrovnog fenola u organizmu.

Prilikom udisanja isparenja od fenola, može doći do iritacije disajnih puteva, ali i poslecica po centralni nervni sistem i oštećenja drugih organa.

Gotovo svi stanari tih zgrada su se iselili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here