Tanjug
Portparol EU Peter Stano

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas, povodom optužbi kosovskog premijra Aljbina Kurtija da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bio pristrasan tokom poslednje runde dijaloga u Briselu i da je držao stranu Srbije, da Lajčak ima punu podršku svih 27 članica EU, kao i da EU ne komentariše Kurtije izjave.

– Mi nećemo komentarisati izjave Aljbina Kurtija, pogotovu one koje sadrže optužbe koje su bez osnova. Članice EU su istakle da u potpunosti podržavaju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i u potpunosti podržavaju da se pomogne Srbiji i Kosovu da dođu u stadijum da normalizuju svoje odnose – kazao je Stano na konferenciji za medije, a odgovarajući na pitanje u vezi Kurtijevih optužbi.

Naglašava da je punu podršku Lajčaku dalo svih 27 ministara zemalja članica EU i dodaje da to pokazuje i kako vide nastavak dijaloga i šta očekuju i od Srbije i od Kosova.

– Sve članice EU daju punu podršku posrednicima i specijalnom izaslaniku i svih 27 članica eksplicitno očekuju da i Kosovo i Srbija nastave sa implementacijom preuzetih obaveza bez daljnjeg odlaganja – kazao je Stano.

2 COMMENTS

  1. Зашто нећете коменрарисати? Да је то изјавио званичник Србије одмах би реаговали и оптужили Србију да руши дијалог и ниподаштава напоре ЕУ. На сваком кораку исказујете лицемерје, заштитнички однос према званичницима тзв. Косова, у настојању да то недоношче прогледа, а затим и прохода. Време сведочи да је то промашена политика и да ће се, пре свега Немачка, суочити са чињеницом да је “држава Косово” промашени пројекат!

  2. U redu je izjava, izuzev činjenice koju gospodin Stano namerno zanemaruje – ne pregovaraju tzv Kosovo i Srbija, pregovaraju Beograd i Priština o normalizaciji odnosa izmedju matice Srbije i privremenih upravitelja na okupiranoj srpskoj teritoriji (suštinski) ili teritoriji pod medjunarodnom ingerencijom (formalno). Tako misli i 5 od 27 članica EU + Madjarska, narod u Češkoj, Poljskoj, pojedine stranke u usponu u Nemačkoj, Francuskoj…dakle stavovi EU će se tek kretati ka interesima Srbije u budućnosti – red je da se to saopšti i Albanskim vodjama na KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here