Foto: MN Press
Aleksandar Stanojević

Samo čudo može da pomogne Partizanu u revanšu osmine finala Lige konferencija sa Fejenordom (četvrtak 21.00, Arenasport Premijum 1), jer posle beogradskih 5:2 i demonstracije fudbalske moći roterdamskog tima, jasno je da crno-beli nemaju puno prostora za nadu, ali imaju obavezu da “operu obraz” i pokažu se u boljem izdanju nego pre sedam dana. 

– Nismo imali do sada situaciju da idemo na revanš sa negativnim rezultatom, ali ovoga puta smo se namerili na rivala koji je jednostavno bio bolji i zasluženo pobedio, pa sada imamo misiju koja je nerealna. Da je obrnuto, da igramo na našem stadionu bilo bi nam i lakše i šanse možda veće, no, kako igramo u gostima, imamo negativan rezultat, minus od tri gola, izuzetno nam je teško. Pričam realno, ne ono što želim da ljudi čuju i govorimo da se nismo predali. Pa, u redu – nismo, to ćemo pokazati po sastavu tima koji će izaći na teren. Ako ne pričam kao trener nego kao navijač, reći ću da idemo jako, da postignemo tri gola u prvom poluvremenu i nadamo se najboljem – iskren je Aleksandar Stanojević.

Analizirajući prvi meč, Stanojević napominje da je snaga Fejenorda u izuzetnoj brzini igrača i tehnici koja je na visokom nivou.

– Snaga tog tima je u velikoj brzini svih igrača i primenljivoj tehnici koja prati tu brzinu. Neverovatno brzo razmenjuju pasove, imaju strašno brzu tranziciju i igru jedan na jedan. Imaju sve elemente modernog fudbala, modernog tima. Partizan je, pak, grešio u poslednjoj liniji i u fazi odbrane, ali i to je proizvod te njihove brzine i tehnike.

Odbrana Partizana je tokom većeg dela sezona bila na visoni zadatka, ali je od derbija sa Crvenom zvezdom počela ozbiljno da “brlja”.

– Jednostavno je moralo da im se desi, jer nisu roboti. Odigrali smo devet mečeva za mesec dana i nije moguće u tom naporu i potrošnji održati fokus do kraja na svakoj utakmici. Ne samo da sam razgovarao sa njima, razgovarao sam i sa napadačima, jer su promašivali u nekim duelima. Mi smo tim i normalno je da imamo uspone i padove, kojih je u našem slučaju, hvala Bogu, bilo malo ove sezone. Počeli smo proleće dobro, odigrali dobre mečeve sa Spartom i jedino što možemo da kritikujemo je derbi. Posle toga smo igrali odličan meč sa Lučanima, gde je trebalo da bude 5:0, uz kritičnu završnicu, sa Spartakom je takođe bilo u redu. Naleteli smo, nažalost, na jak Fejenord i tu nismo mogli ništa. Vreme će pokazati da li smo radili dobro, a analize će doći kada se sve završi, ne posle dva slabija meča. To bi bilo neozbiljno… Ne možete da budete na 40 utakmica na istom nivou, to ne postoji na svetu, pa nisam očekivao ni od moje ekipe da gazi sve cele sezone.

Upitan da li činjenica da ekipa u revanšu nema pritisak rezultata olakšava pripremu drugog duela sa Fejenordom, trener kaže:

– U Partizanu uvek postoji pritisak, nosite grb i imate obevezu prema armiji navijača da odigrate najbolje što možete. Čak i kada igrate prijateljski meč i kada pomislite da nema presije – ima je i morate da igrate najbolje što možete. Vidite i po igračima koje smo poveli na revanš da taj rezultat iz prvog meča ne umanjuje našu obavezu prema navijačima. Imamo kadrovske probleme, ali računamo na sve raspoložive snage u ovom trenutku i shodno razvoju događaja na terenu ćemo se i ponašati i brinuti o narednom meču.

Pitanje svih pitanja glasi: da li će Fejenord biti maksimalno fokusiran na Partizan, s obzirom na činjenicu da je u Beogradu već obezbedio ozbiljan kapital, a narednog vikenda ih očekuje derbi šampionata Holandije sa Ajaksom.

– Videli ste da je Fejenord pred meč sa Partizanom rasprodao stadion? Kada klub rasproda stadion verovatno ne razmišlja o narednom meču. Oni će imati mogućnost da sa tim kvalitetom i rosterom da promene neke igrače. Menjali su sastav tokom grupne faze, gde su bili ubedljivo prvi, rotirali u nekim duelima. Lično bih voleo da izađu u jakom stastavu, mada je svaki njihov izbor – kvalitetan.

Mnogo veći problem od fizičke potrošnje Partizan očito ima na psihološkom planu i taj problem je inicirao poraz u derbiju. Posledice su velike, ne samo zbog Fejenorda, već i zbog prosutih bodova protiv Napretka u Humskoj.

– Najvažnija je podrška navijača, sve ostalo nas ne zanima. Važno je da te publika podrži na mečevima, ako to želi, hoće i da izneseš sve što nosi Partizanov dres. Napravili smo u Evropi ozbiljne stvari i ta činjenica ne može da se izbriše. Automatski imaš pravo da kažeš da si napravio određeni uspeh. O sezoni može da se priča i analizira kada se završi, ali ovo stoji. Igrači su već nešto uradili što je dobro i sad ćemo videti, naš primarni cilj – prvenstvo, u kom će se pravcu razvijati. Rekli smo da želimo što duže da ostanemo konkurenti za titulu i daćemo sve od sebe da izguramo taj naš cilj do kraja.

Stanojević kaže da na njega lično ne utiču kritike.

– Prošao sam mnogo stvari u Partizanu, kao igrač, kao pomoćnik Miroslavu Đukiću, kao trener koji je na večnoj listi treći po broju mečeva. Uvek sam imao dobre i loše periode, kao uostalom i sada, pa nemam problem, znam kako stvari funkcionišu i šta se očekuje. Sada je zaista najveći pritisak iz hiljadu razloga, no, bilo je i ranije. Ispadnete iz Evrope, pa posle pokažeš karakter. No, to je Partizan, nekada jednostavno morate da patite – zaključio je Aleksandar Stanojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here