Moderan način život u gradovima učinio je da se zaborave mnogi običaji u vezi s venčanjem. Podsećamo vas na rituale posvećene ovom, za mnoge, najlepšem danu u životu.

1. Buklija sa rakijom
Svatovi se pozivaju na svadbeno veselje nedelju dana pre svadbe i to čuturom, buklijom vina ili rakije. Kuma lično poziva mladoženjin otac i nudi mu bukliju da otpije. Kum onda blagoslovi mladence i okiti bukliju cvećem, peškirom i parama. On i mladoženjin otac zajedno polome pogaču, bez okretanja, svako uzme svoj deo, pa onda sednu da se dogovore.

2. Bez bisera
Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolišu suze. Kažu da će, ako ih nosi, u braku proliti dosta suza.

3. Beli luk protiv uroka
U toku priprema za venčanje mlada stavlja čen belog luka u nedra, protiv uroka.

4. Gađanje jabuke
Kada mladoženja ide po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu dok puškom ne pogodi jabuku.

5. Prenošenje preko praga
Prof. dr Zoja Karanović u knjizi Narodna verovanja i običaji pominje pagansko verovanje po kojem kućni duhovi obitavaju u kućnom pragu. To je razlog što se mlada prenosi preko praga – da ih ne ometa i ne gazi. Ali kada je mladoženja prenosi preko praga, ona treba jako da lupi rukom o štok, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili.

6. Najmlađe dete – nakonjče
Nakonjče ili nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine familije, koje mlada pre ulaska u kuću uzima u naručje, podiže iznad glave i okreće tri puta da bi ona i mladoženja imali mnogo lepe i zdrave dece.

7. Kumovi na prvom mestu
Bez kumova, svedoka na venčanju, ne možete da obavite ni građansko ni crkveno venčanje. Po jedan svedok ide i s mladine i s mladoženjine strane. Bog na nebu, kum na zemlji, kaže stara izreka.

8. Stari svat
Stari svat je ujak ili najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije, i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Negde se stari svat bira radi reda, a negde predstavlja ceremonijal-majstora i domaćina čitavim svatovima.
Mlada ne treba da vežba pisanje novog prezimena pre venčanja jer to može da donese nesreću usled iskušavanja sudbine.

9. Cvetni buketi
U Starom Rimu buketi su se pravili od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca, dok su danas zamenjeni raskošnim aranžmanima od cveća. Po izlasku s venčanja mlada nasumice baca svoj buket – bidermajer neudatim devojkama jer se veruje da će se ona koja ga uhvati sledeća udati.

10. Slatka tradicija
Lepa tradicija koja potiče još iz Stare Grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama, zadržala se i danas u vidu mladenačke torte.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime