EPA/Stringer
Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner"

“SAD neće spekulisati o motivima šefa paravojne formacije ”Vagner” Jevgenija Prigožina za podsticanje oružane pobune u Rusiji tokom vikenda”, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, ocenivšti da je potez Prigožina ”značajan korak”.

– (Predsednik Rusije) Vladimir Putin je taj koji je podigao bauk 1917. godine, a ne neko drugi, niti bilo ko iz vlade Sjedinjenih Američkih Država – rekao je Miler na brifingu za štampu, dodajući da nije upoznat sa bilo kakvim kontaktom Vašingtona sa, kako je naveo, režimom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka po tom pitanju, prenosi Si-En-En.

Miler je naveo da nema procenu Prigožinove lokacije ili rasporeda Vagnerovih snaga u Ukrajini ili negde drugde, napominjući da situacija u Rusiji ostaje “dinamična”.

On je potez Prigožina ocenio “značajnim korakom”, jer, kako je naveo, novost je što je došlo do direktnog osporavanja liderstva ruskog predsednika.

– Nova je stvar videti Jevgenija Prigožina kako direktno dovodi u pitanje razloge za ovaj rat i poručuje da je rat vođen u suštini na laži, što je nešto što smo i sami ranije govorili, ali sigurno nismo čuli tako nešto od zvaničnika iz Rusije ranije – rekao je Miler.

Kako je dodao, nejasno je kakve će biti krajnje implikacije onoga što se dogodilo na aktivnosti i interese Sjedinjenih Američkih Država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here