Stepanović novi ministar pravde?

0

Fonet
Pali na ispitu: Srđan Verbić i Nikola Selaković

 

Smena Selakovića jedan je od tri zahteva advokata koji štrajkuju od 10. septembra zbog novog Zakona o javnim beležnicima. Advokati smatraju da Selaković više ne sme da vodi resor pravde zbog njegove "drskosti, arogancije, nekompetentnosti, te ponižavajućeg odnosa prema advokaturi nezapamćenog u istoriji Srbije".

Notari ispraznili državni budžet

Najveći kamen spoticanja između Selakovića i advokata je zakon koji notarima, kako tvrde advokati, donosi mesečnu zaradu od minimum 50.000 evra, značajno poskupljuje usluge građanima, a država gubi, jer su beležnici samo tokom prvog meseca, u septembru, prihodovali više od 700.000 evra, koji su pre novog zakona išli u državni budžet.
– U septembru su, prema statistici Vrhovnog kasacionog suda, osnovni sudovi na ime taksi naplatili čak milion evra manje nego u aprilu – ukazali su advokati, a Srpsko advokatsko društvo saopštilo je da je zbog prestanka naplate samo u dva beogradska i pet sudova u unutrašnjosti Srbija izgubila 330.000 evra u jednom mesecu.

– Komunikacija postavljanjem ultimatuma i pretnje krivičnim progonom diskvalifikuju mladog ministra da pregovara sa predstavnicima više vekova stare profesije – bilo je obrazloženje advokata za smenu Selakovića.

Tokom više od 100 dana štrajka, pravosuđe se našlo u potpunoj blokadi, a procene su da je u tom periodu odloženo više od 200.000 suđenja.

– Iako jedan od najbližih Vučićevih saradnika, Selaković je izgubio njegovo poverenje jer nije umeo, ni on ni državni sekretar u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović, da reše ovaj veliki problem – rekao je "Vestima" izvor u Vladi Srbije.

Isti izvor potvrdio je naša saznanja da bi u Selakovićevu fotelju mogao da sedne Aleksandar Stepanović.

– On je čovek kome premijer Vučić bezrezervno veruje. Veći deo radnog veka proveo je u pravosuđu i mnogo je bolje upoznat sa problemima od Selakovića i očekuje se da uspešno dovrši reformu pravosuđa – objašnjava naš izvor.

Inače, Stepanović je aprila 2013. godine izabran za vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu, a maja 2014. je postavljen na mesto predsednika. Karijeru je započeo kao sudija u Trećem opštinskom sudu u Beogradu, da bi 2009. godine bio izabran za sudiju Višeg suda u Beogradu, gde je bio prvo u istražnom odeljenju, a potom u krivičnom odeljenju.

Stepanovićevo ime se u javnosti pojavilo tokom afere sa sudijom Specijalnog suda Vladimirom Vučinićem, koji je predsedavao većem u procesu Miroslavu Miškoviću.

Vučinić je vlasniku Delte vratio pasoš, zbog čega su ga mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića kritikovali, a kada je pokušao javno da opravda svoj postupak, na koji kao predsednik veća ima diskreciono pravo, Stepanović ga je kaznio.

Podneta je disciplinska prijava Visokom savetu sudstva, a u međuvremenu je Stepanović Vučinića smenio sa mesta predsednika Specijalnog suda.

Odlaze i Verbić i Ilić?

Ministar pravde Nikola Selaković nije jedini član Vlade čija se fotelja ljulja. Prema saznanjima "Vesti" iz izvora u vladajućoj koaliciji, rekonstrukcija do koje bi moglo da dođe početkom proleća, kako stvari stoje, počistiće ministra obrazovanja Srđana Verbića i ministra za vanredne situacije, lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

– Verbić se uopšte ne snalazi i ima mnogo propusta, a Ilić je pao na ispitu ne samo tokom majskih poplava, već i u vreme jesenjih nepogoda – objašnjava naš sagovornik da je Ilić umesto prvi bio poslednji koji je obišao pogođene krajeve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here