Vesti

Nekretnine su u Australiji jedan od najunosnijih biznisa. Svi traže način kako da “izađu na tržište” ili ako su već vlasnici jedne ili više nekretnina, kako da uvećaju svoj posed, kada da kupe, a kada da prodaju. Market je naročito postao nestabilan tokom poslednjih godinu dana, sa cenama koje su u većini velikih gradova išle nizbrdo.

Nakon što je nedavno počela stabilizacija tržišta, mnogi su u dilemi šta je sada najbolje činiti. Zato smo potražili savet od čoveka koji uživa veliki ugled u svetu nekretnina. Reč je o Stevanu Milovanoviću, dugogodišnjem agentu iz sidnejskog naselja Kabramata, za kojeg stanovnici ovog dela grada i okoline kažu da mu nema ravnog!

– Ako ste u prilici da kupite nekretninu, ne razmišljate mnogo – kupite sada! To je ono što kažem svim klijentima. Naime, nakon 24 meseca pada tržišta, usled nedavnih saveznih izbora, te nakon dva uzastopna obaranja zvanične kamatne stope od strane Borda Banke državnih rezervi (RBA), te olakšica bankarskih regulativa, tržište je krenulo ka gore – objašnjava Stevan Milovanović u razgovoru za “Vesti”.

Da li se i tržište, odnosno kupci, ponašaju u skladu sa ovim trendom?

– Dovoljno je da vam kažem da je prošli vikend bio jednako aktivan kao u periodu pre pada tržišta. Inspekcije otvorenih kuća su (open houses) bile dobro posećene, a telefoni su se bukvalno usijali. Pozivi naprosto nisu prestajali. Jasno je da smo u periodu kada tržište tek počinje da se budi.

Šta razlikuje tržište nekretnina u Zapadnom Sidneju od ostatka najvećeg grada Australije?

– Kada se desi pad cena tržišta nekretninama, recimo -10 odsto u celom Sidneju, Zapadni Sidnej biva prvi na udaru. Tu pre svega mislim na Kabramatu, Liverpul, Ferfild gde cene padnu i do 20 ili 25 odsto. Sa druge strane, kada se tržište oporavi, recimo na Severnim plažama Sidneja odmah dođe do skoka cena, dok Zapadni Sidnej uvek kasni u stabilizaciji vrednosti kuća i stanova.

Kakav je trenutni trend među sidnejskim Srbima kada je reč o kupovini nekretnina? Koji delovi grada su na listi želja naših ljudi?

– Prvo bih podsetio na migracije naših ljudi u prošlosti. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Srbi su mahom bili naseljeni u Njutaunu, blizu centra Sidneja. Usledilo je raseljavanje u dva pravca – Di Vaj (Dee Njhdž) na severu i Kabramata na zapadu grada. Vremenom, Kabramata kao i Liverpul devedesetih, te Bonirig Hajts pre svega zbog Srpskog centra, postala su predgrađa sa najbrojnijim srpskim stanovništvom. Taj trend se održao i dan-danas. Međutim, u poslednjih nekoliko godina primetno je da se veliki broj Srba odseljava u novoizgrađena predgrađa kao što su Oran Park, Harrington Park i slična. Može se reći da je i to u sklopu trenda i očekivanog “buma” u tom delu Sidneja koji će zasigurno uslediti kada bude završen i otvoren aerodrom Bedžeris Krik (Badgerdž’s Creek) – objašnjava Milovanović.

Uprkos činjenici da se poslednjih decenija demografska slika Kabramate značajno izmenila, i da su narodi iz Azije, a naročito Vijetnamci sada dominantni u ovim krajevima, vi ste i dalje agent “broj 1”. U čemu je tajna uspeha?

– Odgovor je pre svega u iskrenosti i poverenju. Azijati imaju specifičnu kulturu i etiku. Jednom kada stekneš poverenje kod njih, ono traje zauvek. Takav je slučaj sa mnom. Eto, za dve sedmice naša agencija će imati reklamu na gradskom autobusu sa mojom slikom i slikom ostalih menadžera iz agencije Rej Vajt – kaže Stevan.

Čini se da vaša agencija ne štedi na reklamiranju?

– Ne radi se o trošku reklamiranja, već se radi se o razumevanju vlastitog tržišta. Mi se trenutno oglašavamo u dvoje vijetnamskih novina, kao i u ferfildskim lokalnim novinama “Advance”. Svesni smo da je doba digitalizacije i takođe smo aktivni na Fejsbuku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Ulažemo i u profesionalno fotografisanje i predstavljanje naših nekretnina. Takođe, dobro znamo kada nam je sajt Domain, a kada Real Estate prikladniji za određenu nekretninu koju podajemo. Jednostavno, ništa ne prepuštamo slučaju.

Kako čujemo i pored modernih pristupa, i dalje se držite nekih starih metoda u prodaji?

– Svesni smo da se 50 odsto tržišta Kabramate može doseći isključivo starim metodama reklamiranja kao što su novine, ali i lična poseta klijentima. Slična situacija je i sa srpskim tržištem u ovim krajevima – kaže Stevan Milovanović i konstatuje da je upravo razumevanje lokalnog tržišta njega i agenciju Rej Vajt održala na vrhu i omogućilo im da uspešno posluju i u vreme stagnacije tržišta u poslednja 24 meseca.

Od Banjaluke i Stare Pazove do Kabramate

Milovanovićev otac poreklom je iz Česme, mesta pored Banjaluke, a Stevan je rođen u sidnejskom Benkstaunu. Sticajem okolnosti, prvih 10 godina života proveo je u Srbiji, u Staroj Pazovi, ali se 1980. sa porodicom vratio u Australiju i doselio u Kabramatu. Stevan je u ovom delu grada ostao do dan-danas i stekao status “selebritija” ili čak i “kralja Kabramate”, kako ga je oslovio lokalni Srbin Rašo, koji se pridružio našem razgovoru sa Milovanovićem.

Stevan je počeo da radi s nekretninama uz oca, koji je uspešno vodio biznis Stans Real Estate u Kabramati pune 22 godine. Poslednjih sedam godina Stevan uspešno radi kao menadžer prodaje za Rej Vajt Kabramata.

Iskrenost pre svega

Stevan Milovanović naročito ističe koliko je značajno biti iskren prema klijentima.

– Bez obzira na stanje na tržištu, najvažnije je biti iskren s ljudima, iako to nekada znači i davanje negativnih informacija u vidu niže procene vrednosti nekretnine od očekivane. Zahvaljujući internetu i tehnološkim dostignućima, informacije su sada svima javno dostupne. Za nekoliko minuta svako može da proveri rejting i kompletnu statistiku o mom radu, agencije za koju radim ili srednje cene kuća u nekom predgrađu. Manje nego ikada, nemate pravo na dezinformaciju ili pogrešan savet. Svaki negativan rejting ili komentar može trajno da vam naruši karijeru. Ocene klijenata najbolja su mera mog proteklog rada – kaže Stevan.

Družite se i pomažite

Stevan je kao tinejdžer igrao fudbal za Bele orlove iz Boniriga. Zbog medicinskih razloga njegova karijera bila je kratkog daha. Međutim, Stevan je decenijama ostao aktivan u sportu i srpskoj zajednici. Učešće na Avala Kupu i sličnim sportskim manifestacijama, omogućilo je Stevanu Milovanoviću da upozna srpsku zajednicu i stekne veliki broj prijatelja.

– Srpski, kao i vijetnamski narod uticali su na mene i pomogli mi da se formiram kao ličnost. Uvek se trudim da uzmem ono najbolje iz ove dve različite kulture i da to prenosim drugima. Zajedništvo koje imaju Vijetnamci i bratski odnos među Srbima svakako su odlike na koje sam ponosan. Zato želim da poručim svima: Ljudi, družite se, poštujte se i pomažite jedni druge. Samo na taj način ćemo doprineti da naša zajednica i celo australijsko društvo budu još napredniji i sređeniji – poručuje Milovanović.