Z. Vicelarević
Poezija pod vedrim nebom: Pisci iz Ofenbaha, Virzburga i Frankfurta

Udruženje pisaca Sedmica okupilo je u Frankfurtu pesnike u parku pored zgrade u kojem su nezvanične prostorije udruženja. Parku su za ovu priliku dali ime vrt poezije, a pesnici i pisci iz Ofenbaha, Virzburga i Frankfurta su na otvorenoj sceni, okruženi zelenilom ispod krošnji stoletnih stabala lipa čitali svoje stihove.

Specijalan razlog okupljanja bila je promocija prve zbirke pesama “Tebi s ljubavlju”, pesnikinje Gordane Pirel Zejnilagić, Sarajke koja živi u Virzburgu.

– Inspiracija za moju prvu zbirku je ljubav, kao što i naslov ističe. Odabrala sam sve pesme u kojima je tema ljubav. Posvećena je u prvom redu mom suprugu Asimu Zejnilagiću, s kojim sam 49 godina zajedno, ali i mojim roditeljima, rodnom Sarajevu i Slavoniji odakle je moj otac poreklom. Sve je povezano s ljubavlju. Ilustracija na koricama je grad Sarajevo sa svim verskim objektima. Tu su i pravoslavna i katolička crkva, sinagoga i džamija. Mi smo svi živeli u ljubavi, a ja se nisam promenila. Čak su i recenzenti moje knjige pravoslavac, musliman i katolik – Marta Gubina, Mustafa Smajlović i Sreto Stojanović Rozanski – rekla je za “Vesti” Gordana Pirel Zejnilagić.

Ona je zahvalila Sedmici i svim članovima koji su joj omogućili da održi promociju.

– Ovo je i za nas kao i za našu Gordanu lep trenutak da možemo pod vedrim nebom da se družimo uz poeziju, vino, roštilj. Gordana je godinama naš član i veoma je aktivna na brojnim druženjima koje organizujemo – ističe Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.

On je i govorio o knjizi i autorki, a stihove iz knjige su recitovali Zlata Ikanović, Zagorka Buthornzade, Radmila Mišović, Ljubiša – Tiša Stanković, Dragan Jeftić i naravno Gordana Pirel Zejnilagić, koja je posle prezentacije okupljenima u vrtu poezije poklonila po primerak zbirke.

Pauza do septembra

– Ovim skupom i promocijom knjige u vrtu poezije završavamo sezonu i spremamo se za letnje odmore, a Udruženje pisaca Sedmica će aktivnosti nastaviti ponovo od septembra – kaže Ljubiša Simić.