Stipićev derbi karijere

0

Junak iz senke: Nikola Stipić

Veličina večitog derbija je, između ostalog, i u tome što je svaki nosio neku posebnu priču, novo uzbuđenje i rađao nove junake. Dešavalo se da celokupna fudbalska javnost najviše očekuje od prekaljenih asova i najzvučnijih imena, a da potom iz senke izađe neko sasvim drugi i u "utakmici nad utakmicama" doživi svojih pet minuta slave.
Baš takav slučaj dogodio se u 25. prvenstvenom okršaju večitih rivala. Lep septembarski dan, staro rivalstvo, mali jubilej – dovoljno da navijači oba tima ispune tribine Stadiona JNA. Po ko zna koji put zdanje u Humskoj primilo je u svoje krilo više od 50.000 duša i po ko zna koji put nekoliko hiljada ostalo je s druge strane kapija, uzaludno tražeći kartu ili neki drugi način da prisustvuje utakmici. A imali su za čim da žale, pogotovo ako su im draže bile crveno-bele boje, jer je Zvezda nadvisila Partizan i slavila ubedljivu pobedu od 3:0.
U oba tabora računali su na najjače adute. U Partizanu na Galića, Mihajlovića i mladog Kovačevića, u Zvezdi na Kostića, Rudinskog i iskusnog Tasića. Derbi su, pomalo neočekivano, rešili neki novi junaci…
Zvezdaši su se u odsustvu Šekularca opredelili za nešto oprezniju igru, pa su dali sve od sebe da otupe oštricu Partizanovog napada i da drže loptu na sredini terena. Golmani Šoškić i Beara gotovo da nisu imali posla, sve do isteka prvog časa igre.
Tada je, iznenada, Kostić pokazao da nije samo sjajan tobdžija, već i kreator igre. Vratio se u vezni red, izborio za loptu i onda majstorski poslao u prazan prostor, iza leđa odbrane crno-belih. Kao vihor prema kaznenom prostoru stuštio se Nikola Stipić… Ka lopti je krenuo i Šoškić, u želji da stigne prvi i otkloni opasnost, ali igrač koji je kasnije bio uspešni sportski novinar dodao je gas i plasirao loptu iza leđa istrčalog čuvara mreže Partizana.
Taj gol je potpuno preokrenuo i lice i tok utakmice. Igrači Partizana su se trgli i krenuli silovitije ka Zvezdinom golu, ali su umesto da postignu – primili još jedan pogodak. U 70. minutu Kostić je ušao u šesnaesterac domaćina, napravio trzaj nogom kao da će šutirati i lukavo uposlio slobodnog saigrača. Opet je to bio Stipić, koji je sjajno šutirao i ponovo savladao Šoškića. Bio je to derbi njegove karijere!
Tad se već utakmica potpuno "otvorila", jer je domaćin krenuo na sve ili ništa. Zvezda je mirno čekala da zada završni udarac iz novog kontranapada. I već u 79. minutu, u jeku Partizanove ofanzive, Stipić je ponovo u centru pažnje. Pobegao je Jusufiju i prodro po desnom krilu. Usledio je snažan i tačan centaršut koji je u pravom letu, za korak ispred Čebinca, udarcem glavom u gol za pobedu od 3:0 pretvorio centarfor Ivan Popović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here